Nagyvilág koronavírus

Elhagyták Japánt a karanténhajó amerikai utasai

Ha hazatérnek, ott újabb két hetes karantén vár rájuk.

Két repülőgépen elhagyták Japánt a korábban Jokohama kikötőjében karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajó amerikai utasai – közölte hétfőn az Egyesült Államok tokiói nagykövetsége. A hajó amerikai utasainak elszállítására az amerikai kormányzat bérelt két chartergépet, amely a tokiói Haneda repülőtéren vette fedélzetére utasait.

A tájékoztatás szerint mintegy 340 amerikai állampolgár már útban van hazájába azt követően, hogy átesett azon a vizsgálaton, amelynek célja kimutatni a tüdőgyulladást okozó COVID-19 koronavírust. A tünetmentesnek ítélt utasokra hazájukban újabb 14 napos karantén vár két texasi és egy kaliforniai szövetségi intézményben.

Azok az utasok – az amerikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója szerint negyven amerikai állampolgáról van szó –, akik Japánban maradtak, helyben kapnak kórházi kezelést.

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy a Diamond Princess üdülőhajón eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 lelete pozitív lett. Hozzátette, hogy közülük 73 ember már tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó, közöttük három magyar állampolgár tartózkodott. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több lett a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba vitték Japánban.

Kiemelt kép: AFP/MIHO IKEYA/YOMIURI/THE YOMIURI SHIMBUN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik