Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: Megkezdték az amerikaiak evakuálását az óceánjáróról

Megkezdték vasárnap az amerikai utasok evakuálását a Jokohamában karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáróról, amelynek a fedélzetén 355-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma.

A mintegy 400 amerikai állampolgár elszállítására az amerikai kormányzat által bérelt két chartergép érkezett Japánba. Az amerikaiakat a tokiói Haneda repülőtérről szállítják el várhatóan hétfőn. Az utasokat beszállás előtt ellenőrzik, a tüneteket mutató emberek Japánban kapnak kezelést. Hazatérésük után az amerikaiak két héten át karanténban lesznek a hazamenekített utasok számára kijelölt két texasi és kaliforniai szövetségi intézményben.

Kanada, Hongkong és Izrael is közölte, hogy chartergépeket terveznek Japánba küldeni állampolgáraik elszállítására az óceánjáról.

Megállíthatatlannak tűnik a koronavírus a karanténhajón
Egy nap alatt 70 új fertőzött a Diamond Princess óceánjárón.

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 esetben lett a lelet pozitív. A miniszter hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó – közöttük három magyar állampolgár – tartózkodik. A tengerjárót az után vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.

Japán vasárnap este az ötödik repülőgépet küldte, hogy kimenekítse a fertőzés gócából, a közép-kínai Vuhanból az állampolgárait. A korábbi négy géppel több mint 700 embert szállítottak haza Japánba.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Franck Robichon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik