Nagyvilág

A lengyel kormányfő oda repül, ahol a korábbi államfő gépe tíz éve lezuhant

Varsó, 2020. február 13., csütörtök (MTI) – A lengyel kormányfő Oroszországban akar megemlékezni az 1940-es katyni mészárlás, valamint a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa idén áprilisra eső kerek évfordulóiról, szándékát maga Mateusz Morawiecki is megerősítette csütörtökön.

Morawiecki a Facebook-honlapján megírta: április 10-én Katynban akar tisztelegni a szovjet szervek által 80 évvel ezelőtt ott meggyilkolt lengyel tisztek emléke előtt, Szmolenszkben pedig a lengyel elnöki repülőgép tíz évvel ezelőtti katasztrófája áldozatainak róná le tiszteletét.

Mindkét esemény örökre megváltoztatta Lengyelország történelmét

– mondta Morawiecki.

Előzőleg, csütörtök reggel a lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk miniszter egy rádióinterjúban közölte: jelenleg elemzik az oroszországi megemlékezés lehetőségeit. Elmondta azt is: az út semmiképpen sem lenne egyenlő egy kétoldalú tárgyalásokkal járó hivatalos látogatással.

A kormányfői bejelentést követő sajtóértekezleten a lengyel elnök szóvivője, Blazej Spychalski kitérő választ adott arra vonatkozóan, hogy április 10-én Andrzej Duda államfő is elutazna-e Katynba. A legközelebbi napokban a megemlékezésekről Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter tárgyal orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval – közölte Spychalski.

Az orosz-ukrán konfliktus nyomán befagyott, s a történelmi múlt – ezen belül a katyni mészárlás és a szmolenszki légi katasztrófa – –miatt korábban is terhelt lengyel-orosz kapcsolatokat tovább bonyolították Vlagyimir Putyin orosz elnök év elején tett, a Szovjetunió és Lengyelország második világháborús szerepét Varsó szerint átértelmező kijelentései.

Az 1940 tavaszán Sztálin parancsára történt katyni mészárlásban több mint 21 ezer lengyel állampolgárt végeztek ki, a vérengzés része volt a lengyel elit megsemmisítését célzó szovjet tervnek, amely keretében további 330-340 ezer lengyelt Szibériába deportáltak.

A 2010. április 10-én Szmolenszknél bekövetkezett légi katasztrófában 96 fős lengyel állami küldöttség vesztette életét, benne Lech Kaczynski akkori államfővel. A katasztrófát vizsgáló nyomozás máig nem zárult le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik