Nagyvilág

Ferenc pápa ellenzi a cölibátus lazítását

Ferenc pápa ellenzi, hogy a katolikus egyház enyhítsen a papi nőtlenség szabályain, ez szerdán kiadott leveléből derül ki, amelyben a nők az egyházon belüli szerepéről is értekezik  — számolt be a APA hírügynökség értesülései alapján a DerStandard. Az egyházfő pápai levelére már sokan vártak, ugyanis tavaly nagy port kavart egy, a cölibátus kivételes esetelben történő lazítására vonatkozó javaslat.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a papi nőtlenség lazításának ügye azon a 2019 októberi pápai szinóduson merült fel, amelynek középpontjában az Amazonas-medencében élő keresztények helyzete állt. Ezen a területen égető a paphiány, előfordul, hogy a hívők hónapokig nem jutnak el misére, így merülhetett fel, hogy lehetőleg őslakos származású, idősebb, hosszútávú kapcsolatban élő férfiak is felvehessék a papi szentséget. Az ügyben a klasszikusan a papi nőtlenség mellett kiálló, 2013-ban visszavonult XVI. Benedek pápa Robert Sarah bíborossal közösen jegyzett könyvében fejtette ki véleményét, miszerint nem jó ötlet fontolóra venni a cölibátus lazítását.

Ferenc pápa a Querida Amazonia (Szeretett Amazónia) című levelében visszautasítja, hogy a paphiánnyal küzdő területeken házas férfiak vehessék fel a papi szentséget vagy hogy kivételes esetekben eltekintsenek a cölibátus követelményétől.

Kiemelt kép: ANDREAS SOLARO / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik