Nagyvilág

XVI. Benedek reagált arra, hogy a Vatikánban felmerült a cölibátus lazítása

Ellenérzéseit fejezte ki XVI. Benedek nyugállományba vonult pápa Ferenc pápa tavaly megpendített ötletével szemben, amely bizonyos nagyon kivételes esetekben lehetővé tenné, hogy idősebb, tartós kapcsolatban élő házas férfiakat pappá szenteljenek. A BBC emlékeztet, hogy a papi nőtlenség lazításának ügye azon a 2019 októberi pápai szinóduson merült fel, amelynek középpontjában az Amazonas-medencében élő keresztények helyzete állt. Ezen a területen égető a paphiány, előfordul, hogy a hívők hónapokig nem jutnak el misére, így merülhetett fel, hogy lehetőleg őslakos származású, idősebb, hosszútávú kapcsolatban élő férfiak is felvehessék a papi szentséget.

A klasszikusan a papi nőtlenség mellett kiálló, 2013-ban visszavonult XVI. Benedek pápa Robert Sarah bíborossal közösen jegyzett könyvében fejtette ki, hogy nem jó ötlet fontolóra venni a cölibátus lazítását. Érvelése szerint ebben a kérdésben nem maradhatott csendben, hiszen a papi nőtlenségnek évszázados hagyományai vannak a katolikus egyházban, ez a gyakorlat teszi lehetővé, hogy a papok feladataikra összpontosítsanak.  A 92 éves egykori egyházfő a házasság és a papi szolgálat kapcsolatáról azt írta:

nem tűnik megvalóíthatónak a két hivatás egyidejű megvalósítása.

A lap szerint nem jellemző, hogy XVI. Benedek a véleményét hangoztassa egyházi ügyekben, könyvének ezért is van különös jelentősége.

A Vatikán egyelőre nem kommentálta a hétfőn megjelenő könyvet, amelyből részleteket a francia Le Figaro közölt.

Kiemelt kép: VATICAN MEDIA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik