Nagyvilág koronavírus

Szakértő: a koronavírus a Föld lakosságának 60 százalékát is megfertőzheti

Más országoknak is fontolóra kellene venniük a Kínáéhoz hasonló elszigetelési intézkedéseket — mondta el a Guardiannak Gabriel Leung professzor. A Hongkongi Egyetem epidemiológusa szerint a koronavírus a Föld lakosságának 60 százalékára is átterjedhet, ha nem tudják megfékezni azt. Leung a világ egyik legelismertebb, a koronavírussal is foglalkozó szakértője, aki a 2002-2003-as SARS-fertőzés egyik meghatározó szakembere volt.

A professzor azután adott hangot félelmeinek, hogy a Egészségügyi Világszervezet  (WHO) vezetője arról beszélt: a koronavírus olyan személyeknél is megjelent, akik sohasem jártak Kínában. Leung szerint mindez csak a jéghegy csúcsa lehet, az előttünk álló feladat pedig a jéghegy méretének és alakjának meghatározása. A szakértők szinte mindegyike úgy látja, hogy a koronavírusos betegek átlagosan 2,5 személynek adják át a betegséget, így a „támadási arány” 60-80 százalékos — írja a lap.

A világ népességének hatvan százaléka rettenetesen nagy szám

— mondta el a Guardiannak az orvos Londonban, a WHO genfi vezetői ülésére tartva.

A professzor felhívta a figyelmet, hogy ha csak egy százalékos halálozási rátával számolunk a koronavírus esetében, az is rengeteg emberi életet jelent. Leung a WHO ülésén arról fog beszélni, hogy elsődleges prioritás a fertőzés mértékének meghatározása, a második feladat pedig annak megállapítása, hogy a Kínában bevezetett drasztikus intézkedések hatásosak voltak-e. Ha a kínai lépések eredményesnek találják, akkor más országoknak is el kell gondolkodniuk azok bevezetésén — tette hozzá a szakember.

Leung január végén a Lancetben megjelentetett cikkben figyelmeztetett, hogy Vuhanon kívül más kínai nagyvárosokban is exponenciálisan nőhet a koronavírusos fertőzések száma a már beteg, de tüneteket még nem produkáló lakosok mozgása, illetve a közegészségügyi intézkedések hiánya miatt. Az orvos szerint az epidemiológusok és a fertőzés terjedését modellező szakemberek mind azt próbálják kitalálni, hogy mi lehet a legvalószínűbb forgatókönyv. Elképzelhető, hogy nem fertőződik meg a világ lakosságának 60 százaléka, ahogyan az is, hogy a fertőzés hullámokban támad és az sincsen kizárva, hogy a vírus halálozási rátája csökkenni fog.

A szakember úgy látja: akkor is nehéz kérdéseket kell megválaszolni, ha kiderül, hogy a Kínában bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak.

Meddig lehet bezárva tartani az iskolákat? Meddig lehet távol tartani az embereket a bevásárlóközpontoktól? Ha feloldjuk a korlátozásokat, visszatér a fertőzés?

— vetette fel dr. Leung, aki kiemelte: ha kiderül hogy a korlátozások hasztalanok, a világnak szembe kell néznie azzal, hogy a koronavírust nem lehet megállítani. Ekkor azonban a vírus hatásainak enyhítésére kell koncentrálni.

Kiemelt kép: Anthony WALLACE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik