Élet-Stílus koronavírus

Koronavírus: Vuhanban a futárok nem viszik házhoz az ételt

A lakók meséltek a karanténba zárt város mindennapjairól.

A Rosszija Szevodnya orosz állami médiaügynökség és kínai állami műsorszolgáltató (China Media Group) interjúkat készített vuhani lakosokkal, arról, milyen körülmények között élnek az emberek a karanténba zárt városban.

A válaszokat persze érdemes fenntartásokkal kezelni, nemcsak azért, mert kínai és orosz állami médiáról van szó, hanem mert mindössze három embert kérdeztek meg: egy IT-cégnél dolgozó nőt, egy cégvezetőt és egy zöld technológiákkal foglalkozó állami vállalat alkalmazottját, így az interjúk semmiképp sem adnak teljes, reprezentatív képet a város életéről – ettől függetlenül érdekes bepillantást adnak egy-egy sorsba.

A megkérdezettek elmondták, ha megtehetik, egyáltalán nem hagyják el a lakásukat. Ha mindenképp muszáj – például bevásárlás miatt – kimenniük, csakis maszkban indulnak el, és igyekeznek nagyon rövid ideig tartózkodni zárt helyiségekben. Persze aki teheti, online vásárolja meg az élelmiszereket, hiszen a kisboltok jellemzően zárva vannak, a szupermarketek meg nem mindenkinek vannak elérhető közelségben. A futárok a vírus miatt nem viszik házhoz az ételt, csak a lakótelepek, házak bejáratához vállalják a kézbesítést.

A vállalatok jelentős része engedélyezi a távmunkát, sok cég emellett immunerősítő gyógyszerekkel látja el a dolgozókat. Az iskolások számára is online foglalkozásokat tartanak.

Az IT-cégnél dolgozó nő elmondta: január 22 óta sem ő, sem gyereke nem hagyta el a lakást, férje is csak a legszükségesebb esetben megy ki az utcára. Amikor hazatér, még a lakásba belépés előtt leveszi a felsőruházatát, amit azonnal fertőtlenítenek, a cipőjét dobozba vagy zsákba teszi, a lakáskulcsot átmossa alkohollal.

Az állami cégnél dolgozó férfi elmesélte, hogy a lakótelepük közös képviseletét intéző cég minden nap egy mobil alkalmazásban közli, melyik lépcsőház mely lakásában regisztráltak új megbetegedéseket.

 

Váratlanul eltűnt a koronavírus terjedéséről hírt adó blogger
Chen Qiushi hollétéről csütörtök óta nincs információ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik