Nagyvilág

Kis híján lelőtt egy utasszállítót a szíriai légvédelem

Orosz minisztériumi közlemények alapján arról ír a BBC, hogy a szíriai légvédelem kis híján lelőtt egy utasszállító repülőt csütörtökön. A gép Damaszkusz közelében már leszálláshoz készülődött, amikor a szír légvédelem egy állítólagos izraeli támadásra válaszolva tüzet nyitott.

Az Airbus 320-as fedélzetén 172-en tartózkodtak, a repülőt átirányították a Szíria északnyugati részén fekvő Hmeimim orosz légitámaszpontjára.

A járatról egyelőre nem tudni, hogy melyik légitársasághoz tartozik. Az orosz állami média szerint a gép az iráni fővárosból, Teheránból érkezett, más, korábbi híradások szerint egy orosz járatról van szó. A közösségi médiában többen megjegyezték, hogy a a szíriai Cham Wings az iraki Najaf városából induló járata csütörtök délelőtt a korai órákban Damaszkusz helyett Hmeimimben landolt.

Izrael nem kommentálta az állítólagos akciót, azonban arról tudni lehet, hogy az utóbbi években több száz, iráni kötődésű célpont ellen indítottak támadást Szíria területén az utóbbi években. Izrael ezekkel a támadásokkal akarja elvágni a Hezbollah fegyverszállítási útvonalait Libanonba.

Igor Konashenkov, az orosz honvédelmi minisztérium szóvivője azzal vádolta meg Izraelt, hogy

pajzsként használják a a polgári repülőgépeket a szíriai légvédelmi rendszer ellen.

Kiemelt kép: Ozan KOSE / AFP, illusztráció

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik