Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Elutasított kézfogás, széttépett beszéd Trump évértékelőjén

Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a kongresszus két háza előtt kedden elmondott évértékelő beszédében (State of the Union).

Donald Trumpot viharos taps fogadta, amikor helyi idő szerint este kilenckor belépett a kongresszusi terembe. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök, akivel az elnök tavaly október óta nem váltott szót, a kezét nyújtotta neki, ám az elnök nem reagált a kinyújtott kézre.

Az évértékelő beszéd ünnepélyes eseményén a kongresszusi politikusok mellett kormánytagok, a legfelsőbb bíróság bírái, és amerikai közéleti személyiségek vettek részt. A képviselők soraiban néhány demokrata párti politikusnő a múlt század elején a nők jogait követelő szüfrazsett-mozgalom fehér ruhájába öltözve várta az évértékelő beszédet.

Beszédében Trump hangsúlyozta: Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett, a gazdasági hanyatlás éveinek vége, a hiú ígéretek, a munkanélküliség, presztízs veszteség korának vége.

Három rövid év alatt megállítottuk a hanyatlást, és olyan lépésekkel haladunk előre, ami rövid idővel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna,

szögezte le.

A külpolitikáról szólva, Trump elmondta, Irántól függ, hogy milyen utat választ, Washington kész segíteni, és megismételte, hogy Teheránnak fel kell hagynia azzal, hogy atomfegyver előállítására törekedjék.

Az amerikai elnök kiemelte továbbá: Iránnak nemcsak az atomprogramjával kell felhagynia, hanem a terrorizmus támogatásával is, és el kell kezdenie a saját népe boldogulásán dolgozni. Az iráni gazdaság nagyon gyöngén teljesít, állapította meg, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok „nagyon rövid időn belül” kész segíteni ezen.

De talán túlságosan büszkék, vagy túlságosan is bolondok ahhoz, hogy segítséget kérjenek. Mi mindenesetre itt vagyunk,

fogalmazott.

Az amerikai elnök megerősítette kormánya elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcban, és ezzel összefüggésben utalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének, valamint az iráni Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége vezetőjének likvidálására.

A meghívott vendégek között volt Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezetője, akit az amerikai politikusok felállva és tapsviharral köszöntötték. Trump úgy mutatta be Guaidót, mint Venezuela törvényes átmeneti elnökét. Majd, szocialista diktátornak nevezve Nicolás Maduro venezuelai elnököt, leszögezte: a szocializmus tönkreteszi a nemzeteket.

Az elnök bemutatta az ünnepélyes alkalomra meghívott más vendégeket is: például azt a férfit, aki hosszú esztendők küzdelmei után sikeresen küzdött meg ártalmas szenvedélyével és leszokott a kábítószerről, vagy azt a tavaly decemberben századik életévét betöltött Charles McGee dandártábornokot, aki a második világháborúban a légierő afroamerikaiakból álló híres Tuskegee alakulata tagjaként 136 bevetésben vett részt, majd harcolt a koreai háborúban és később a vietnami háborúban is.

Fotó: Europress/LEAH MILLIS/POOL/AFP

Fontosnak mondta Trump a befogadó társadalom építését is, kiemelve, hogy biztosítani kell minden amerikai fiatalnak a nagyszerű oktatás és az amerikai álom beteljesítésének lehetőségét. Bemutatott egy tízéves philadelphiai kislányt, akit az édesanyjával együtt hívott meg az évértékelőre, és bejelentette, hogy a kormányzat ösztöndíjat ajánlott fel neki.

A beszédben az elnök megígérte a fegyvertartás és -vásárlás alkotmányban biztosított jogának védelmét is. Előtte azonban hosszasan sorolta a gazdaság eredményeit, köztük azt, hogy az elmúlt három évben az Egyesült Államok energetikában önellátó lett, 12 ezer új termelőüzem létesült, miközben az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején 60 ezer termelőüzem szűnt meg.

Kitért az egészségbiztosításra, és a demokraták elnökjelöltségére pályázó politikusokra, név nélkül, utalva közölte: amíg ő az elnök, szó sem lehet az egészségbiztosítás „szocialista típusú átalakításáról”. Megjegyezte, hogy az elmúlt három évben sikerült jelentős mértékben csökkenteni a vényköteles gyógyszerek árát.

Ezt követően bejelentette, hogy az egyik meghívott vendéget, az előrehaladott rákbetegségben szenvedő Rush Limbaugh jobboldali újságírót – a republikánusok egyik ikonikus személyiségét – Elnöki Szabadság Érdeméremmel tünteti ki. Az érmet a könnyeivel küszködő Limbaugh mellett ülő first lady, Melania Trump azonnal át is adta.

Függetlenül attól, hogy republikánusok, demokraták vagy függetlenek vagyunk-e, abban nyilván mindannyian egyet kell értenünk, hogy minden emberi élet Isten megszentelt ajándéka,

hangoztatta Trump. Felidézte, hogy nemrégiben írta alá azt a törvényt, amely a szövetségi hivataloknál és szervezeteknél dolgozók fizetett szülési szabadságáról szól. „Ez modellként szolgál az egész ország számára”, fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy a gyermekes családok adókedvezményt kapnak és a szövetségi kormány „történelmi mértékben” megnövelte az óvodák anyagi támogatását.

A beszéd végén Nancy Pelosi viszonozhatta az elmaradt kézfogást: amikor az elnök azt mondta, Isten áldja meg Amerikát, a házelnök felállt, és látványosan, széles mozdulatokkal széttépte Trump beszédének szövegét.

Kiemelt kép: Europress/Olivier DOULIERY/AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.