Nagyvilág

Pelosi megüzente Trumpnak, hol a helye

Az amerikai képviselőház elnöke közölte, az elnök nem áll a törvények felett.

Nancy Pelosi törvénysértőnek nevezte, hogy a Fehér Ház nem működik együtt az elnök alkotmányos felmentését célzó eljáráshoz (impeachment) szükséges képviselőházi vizsgálatokban. Előzőleg a Fehér Ház illegitimnek nevezte a képviselőházi meghallgatásokat, felszólította a Demokrata Párt politikusait, hogy azokkal hagyjanak fel.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága gyorsított ütemben hívja be és hallgatja meg azokat a tisztségviselőket, akik szerintük érintettek lehetnek a Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti telefonbeszélgetés miatt kirobbant botrányban, amely miatt a demokraták megindítanák az elnök alkotmányos felmentéséhez vezető eljárást.

Az MTI emlékeztetett rá, a külügyminisztérium kedden odáig ment, hogy eltiltotta Gordon Sonland uniós nagykövetet a tanúvallomástól. Erről Trump Twitter-bejegyzésben azt írta: szeretné elküldeni a diplomatát a meghallgatásra,

de sajnos egy teljesen kompromittálódott, szabálytalanul működő bíróság előtt tenne tanúvallomást.

Trump élő adásban adott újabb bizonyítékot az ellene vizsgálódók kezébe
Újabb bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Trump visszaélt a hatalmával.

A Fehér Ház kifogásolta, hogy a képviselőház nem szavazott e vizsgálatok megindításáról. A demokrata párti törvényhozók viszont azzal érvelnek, hogy erről nem kell külön szavazni, hiszen alkotmányos felhatalmazása van a Fehér Ház ellenőrzésére.

Nancy Pelosi szerint a Fehér Ház hozzáállása az impeachment előkészítéséhez egyértelműen helytelen. A demokrata házelnök azt is megüzente Trumpnak, hogy

elnökként nem áll a törvények fölött, és felelősségre fogják vonni.

Pelosi szerint a Fehér Ház demokratáknak írt levele a legújabb próbálkozás arra, hogy eltussolják azt az árulást, amit Trump az amerikai demokrácia ellen elkövetett. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az elnök visszaélt a hatalmával, megszegte az alkotmány védelmére tett esküjét. Mint mondta: Trump elzárkózása az együttműködéstől patthelyzetet teremt a végrehajtó és a törvényhozói ág között, amit várhatóan bíróság előtt kell feloldani.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik