Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: 50 ezer magára hagyott háziállat halhat éhen Vuhanban

Kínai állatvédő szervezetek és aktivisták szerint több tízezer háziállat került csapdába a koronavírus epicentrumaként számontartott Vuhanban — írta meg a Sky News.

Az állatvédők azután szólaltak fel hogy kiderült: a helyi önkormányzatok felszólították a lakosokat a kedvtelésből tartott kutyák és macskák elpusztítására. Egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a vírus valóban átterjedhet emberről állatra, és fordítva, de az aggódó kínai közösségek egy része inkább biztosra menne.

Vuhan polgármestere,  Zhou Xianwang sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a holdújév előtt 5 millió lakos hagyta el a várost, állatvédők erre a számra alapozva figyelmeztetnek, hogy  50 ezer magárahagyott háziállatot fenyeget az éhenhalás.

Egy aktivista a lapnak arról beszélt, hogy január 25-e óta több mint ezer háziállatot mentettek meg. A meg nem nevezett állatvédő újságíróknak elmesélte, hogy a tulajdonosok kérésére hogyan törtek be egy lakásba, hogy megmentsenek két macskát, akik tíz napig voltak bezárva ellátatlanul. Az állatok gazdái a háromnapos holdünnep idejére hagyták el a várost, azonban az utazási korlátozások miatt már nem tudtak visszatérni.

A Humane Society International több kínai állatvédő csoporttal is kapcsolatban áll, szerintük sokkal több háziállatot fenyeget az éhenhalás veszélye. Wendy Higgins, a szervezet szóvivője a lapnak arról beszélt, hogy aggodalommal tölti el őket az önkormányzatok a háziállatok elpusztítására való felhívása, amely a háziállatok mellett az utcán élő állatokat is érinti.

Kiemelt kép: a Humane Society International által megmentett kiskutyák. Fotó: HSI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik