Nagyvilág

A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal

A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal – jelentette be az Arab Liga szombati, rendkívüli ülésén Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki megerősítette, hogy nem volt hajlandó átvenni a Donald Trump adminisztrációja által kidolgozott izraeli-palesztin rendezés tervét, valamint leszögezte: nincs kapcsolat a Fehér Ház és a palesztin vezetés között.

Kijelentette azt is, nem fog úgy bevonulni a történelembe, mint az az ember, aki „eladta Jeruzsálemet”.

Mint megírtuk, az amerikai elnök kedden kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére. Ez lehetővé tenné egy önálló, demilitarizált palesztin állam létrehozását, ugyanakkor Jeruzsálemet Izrael oszthatatlan fővárosának tekintené. A palesztin állam központja Jeruzsálem peremvárosa, Abu Dis lenne. A Trump-terv értelmében Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is, így a zsidó állam venné körbe a palesztin állam zsidó telepektől szabdalt ciszjordániai részét.

A terv ellen, amelyet Trump eleve az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval közösen jelentett be, a palesztinok rögtön tiltakoztak.

Minderről itt írtunk bővebben:

Kiemelt kép: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Ajánlott videó

Olvasói sztorik