Nagyvilág

Trump kétállami béketervvel állt elő, a palesztin elnök szerint összeesküdött Izraellel

Kétállami megoldást javasolt Donald Trump kedden a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére. Az amerikai elnök a Fehér Házban a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, ugyanakkor Washington nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban is, amely a palesztinok fővárosa lehet.

Az elnök elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett, és azt hangsúlyozta, hogy béketerve közvetlen tárgyalásokat irányoz elő a felek között, ennek érdekében amerikai-izraeli munkacsoportot hoznak létre. Közölte: Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének levelet küldött a béketervről, és ha ő is a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segédkeznie fognak ebben.

Netanjahu úgy vélekedett, az új béketerv reális és esélyt nyújt a tartós béke megteremtésére, ezért kész a tárgyalásokra a palesztinokkal egy leendő palesztin államról, de a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt zsidó államként. Hozzátette, várhatóan már vasárnap a kormány ülése elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.

Megjegyezte:

a palesztin menekültek nem kapnak jogot arra, hogy visszatérjenek a mai Izrael területére, a béketervvel pedig Washington elismeri, hogy a palesztin területeken épült zsidó telepek Izrael részei.

Trump nem pontosította, hogy hol lennének Izrael határai a ciszjordániai területeken, vagyis hogy valamennyi zsidó telep feletti izraeli fennhatóságot elismeri-e.

Netanjahu azt is kifejtette: ő javasolta Trumpnak, hogy a leendő palesztin állam fővárosa a Jeruzsálem peremvárosa, Abu Dis legyen, és az amerikai elnök beleegyezett ebbe. Magyarán a béketerv nem az 1967-es (a hatnapos háború előtti) határok alapján határozza meg Kelet-Jeruzsálemet, hanem azokat a lakónegyedeket tekinti oda tartozóknak, amelyek kívül rekedtek a város köré épített biztonsági fal- és kerítésrendszeren. Netanjahu hangsúlyozta azt is, hogy a békefolyamat végén Izrael csak feltételekhez kötött, korlátozott szuverenitást ajánl a palesztinoknak.

A tájékoztató után a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy az elnök által előterjesztett béketerv demilitarizált palesztin állam létrehozását irányozza elő. Trump a Twitteren héberül és arabul írt bejegyzést tett közzé, továbbá térképeket is mellékelt. Ezek egyikén a ciszjordániai telepeket Izrael részeként tüntette fel.

A Gázai övezetet uraló palesztin Hamász egyik tisztviselője Trump tervét agresszívnek, Jeruzsálemre vonatkozó javaslatát pedig képtelenségnek nevezte. „Trump bejelentése agresszív és nagyon sok haragot fog felszítani” – mondta Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője a Reuters hírügynökségnek. „A palesztinok szembe fognak szállni ezzel az egyezséggel, és Jeruzsálem palesztin föld marad” – tette hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy nyilatkozott, az amerikai államfő közel-keleti béketerve egy összeesküvés, amely nem fog sikerülni. Televíziós nyilatkozatában Abbász azt mondta:

Jeruzsálem nem eladó, jogaink nem eladók, nem képezik alku tárgyát. (…) Nem hajlunk meg, nem adjuk be a derekunkat. Azok után a képtelenségek után, amelyeket ma hallottunk, ezerszer is nemet mondunk. A palesztinok kitartanak amellett, hogy véget vetnek az izraeli megszállásnak és államot hoznak létre Jeruzsálem fővárossal.

Az amerikai elnök béketerve Izrael számára különösen kedvező lehetőségeket kínál az összes eddigi ciszjordániai zsidó település beolvasztásával, Jeruzsálem osztatlan és egységes megtartásával, miközben a jövőben feltételesen államot ígér a palesztinoknak kelet-jeruzsálemi fővárossal – fejtették ki az izraeli médiában szakértők, hozzátéve:

az eddigi béketervek a mostaninál jóval jelentősebb területet ígértek a palesztinoknak.

Ugyanakkor a ciszjordániai zsidó települések képviselői elutasítják Trump béketervét a palesztin állam létrehozásának ígérete miatt.

Kiemelt kép: Mandel Ngan / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik