Nagyvilág

Nem is az elüldözött Srí Lanka-i pékekre, hanem a munkaadójukra haragszik a falu

Beszámoltunk arról, hogy migránspánik tört ki a székelyföldi Gyergyóditrón két Srí Lankai-i pék miatt, akik vendégmunkásként dolgoznak a kizárólag magyarok lakta községben. Köllő Katalin, a pékség ügyvezetője elmondta lapunknak, hogy miután Gyergyószárhegyre költöztették a két péket, Piumalt és Amahindát, féltek, hogy ott is konfliktus pattan ki, ezért Gyergyószentmiklóson fognak lakni, és gépkocsival furikázzák őket munkába és haza.

„Az elmúlt tíz év alatt végigpásztáztuk Gyergyóditrót, de nem találtunk elegendő munkaerőt. Aki jön télen, nyáron elmegy, nekünk pedig két projektünk is fut, s a gépek mellé emberek kellenek, itt pedig már nincs fiatal. Érthetetlen, hogy Bíró Károly segédlelkész, aki ráadásul nem is ditrói, miért állt a tiltakozók élére” – mondta a kenyérüzem vezetője.

Szombat délelőtt falugyűlést tartottak a településen, amit Puskás Elemér polgármester hívott össze a konfliktus megvitatására. Az MTI beszámolója szerint az összejövetelen az derült ki, hogy elsősorban nem a Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a lakosság, hanem a pékséget működtető vállalkozó magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt.

A pékség több egykori munkása panaszolta el, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, minimálbéren foglalkoztatta, és rendszeresen túlórázásra kényszerítette őket, amit aztán nem fizetett ki. A megszólalók egybecsengően úgy vélték, hogy nem lenne szükség vendégmunkások alkalmazására, ha a vállalkozó megbecsülné a helyi alkalmazottait, és tisztességes bért ajánlana.

Puskás Elemér RMDSZ-es polgármester és a tiltakozók élére álló segédlelkész is jelezte, hogy közvetíteni kíván a faluközösség és Köllő Csaba vállalkozó között, hogy csillapodjon a konfliktus, melynek eddig csak az a része kapott nyilvánosságot, hogy a helyiek elutasítják az ázsiai vendégmunkásokat.

A pékség több egykori alkalmazottja mondta el, hogy az egészsége is ráment az állandó túlórázásra, és akik nem vállalták a túlórákat, azokat elbocsátották. A polgármester megemlítette: a helyi szakiskolában képzést indítottak, amelyen többek között a pék és cukrász szakmát lehet tanulni. Hozzátette: a falunak az az érdeke, hogy otthon tartsa a fiatalokat, éppen ezért a szakiskola végzettjeinek felajánlják a jogosítvány megszerzésének a finanszírozását, ha otthon vállalnak munkát.

A tanácskozáson nem vett részt Köllő Csaba, a kilencven alkalmazottat foglalkoztató pékség tulajdonosa. Álláspontját levélben közölte, ebben azt állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottaival, túlóráikat kifizette. A vállalkozó valószínűnek tartotta, hogy Ditróban nem tudnak olyan fizetést és olyan körülményeket biztosítani az alkalmazottaknak, amilyeneket Nyugat-Európában találnak a községből elvándorolt fiatalok. Ugyanakkor elnézést kért a falu népétől ha a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget. Ígérte, hogy a céget érintő változásokat ezen túl a falu tudomására hozza. A falugyűlés azonban nem fogadta el a bocsánatkérést, és azt határozta, hogy petícióban szembesíti a vállalkozót a felgyűlt sérelmekkel.

Kiemelt kép: Gallus Mallus / Flickr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik