Nagyvilág

Itt a vége az impeachmentnek

Az amerikai szenátusban péntek este leszavazták a demokratákat, nem lesznek tanúk a Donald Trump elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) felső házi tárgyalásán.

A szenátus 51:49 arányban szavazta le a demokrata szenátorok azon javaslatát, hogy tanúkat hívjanak és újabb 28 ezer dokumentumot kérjenek be a tárgyalásra. Két republikánus szenátor – Susan Collins Maine és Mitt Romney Utah állam politikusa – a demokratákkal együtt szavazott. „A javaslatot nem fogadták el” – jelentette be a tárgyaláson elnöklő John Roberts főbíró.

Trump megússza, gyors véget ér az impeachment
A republikánus többségű szenátus villámgyorsan lezárhatja az elnök felelősségre vonását.

A voksolás utáni szünetben Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője „nagy tragédiának” nevezte a döntést. Mint fogalmazott: „tanúk nélkül, dokumentumok nélkül egy impeachment-tárgyalás galádság”. A politikus „tárgyalás utánzatának” minősítette az eljárást, és úgy vélekedett, hogy „Amerika emlékezni fog erre a napra”.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: „a szenátusnak nincs szüksége arra, hogy újra nyissa a képviselőház demokrata párti többsége által lezártnak nyilvánított vizsgálatot, amelyet maguk az impeachment-menedzserek továbbra is elsöprő erejűnek és minden kétséget kizárónak minősítenek”. A voksolást az első elemzések Donald Trump és McConnell szenátor nagy győzelmeként értékelték.

Amerikai sajtóértesülések szerint a demokrata párti politikusok azt szeretnék, ha az impeachment-eljárás utolsó napja szerdán lenne, egy nappal azt követően, hogy Donald Trump elmondta az Unió állapotáról szóló hagyományos évértékelő beszédet a kongresszus két háza előtt. John Cornyn texasi republikánus szenátor szerint a demokraták ezzel kifejezetten „zavarba akarják hozni” az elnököt.

Kiemelt képünkön Mitch McConnell, fotó: Europress/Drew Angerer/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik