Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump megússza, gyors véget ér az impeachment

Ahogy az már az elejétől fogva várható volt, Donald Trump megússza az ellene indított impeachmentet, és a republikánus többségű szenátus nem távolítja el őt a hatalomból.

A vártnál is hamarabb, már pénteken véget érhet a Donald Trump amerikai elnök ellen indított közjogi felelősségre vonási eljárás (impeachment), a szenátus gyors döntésével az elnöki székben hagyja a hatalommal való visszaéléssel vádolt államfőt. Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint szinte biztosan lezárják a republikánus elnök ellen indított eljárást a republikánus szenátorok, anélkül, hogy akár egy újabb tanút is meghallgattak volna.

A Trump leváltásáért küzdő demokraták abban bíztak, hogy sikerül még tanúkat hívni a szenátusi tárgyalásra, akik első kézből származó információkkal tudták volna alátámasztani Trump bűnösségét. Csütörtök este azonban minden reményük szertefoszlott, miután biztossá vált, hogy ehhez nem lesz meg a szükséges támogatás a republikánus többségű szenátusban.

Semmi tanúmeghallgatás

A tanúmeghallgatásokhoz 51 szenátor szavazatára lenne szükség, és ezt csak legalább négy republikánus politikus támogatásával lehetne elérni. Mitt Romney egykori republikánus elnökjelölt, Utah állam szenátora már korábban jelezte, hogy szeretne tanúkat meghallgatni, majd hozzá csatlakozott csütörtökön Maine állam szenátora, Susan Collins. Egy harmadik szenátor, az alaszkai Lisa Murkowski, akinek szavazatában bízhattak a demokraták közben csak annyit közölt, hogy még tanulmányozza a kérdést, és nem döntött.

Kifejtették a demokraták, hogyan élt vissza Trump a hatalmával
Csütörtökön folytatódott a vádeljárás az amerikai elnök ellen.

Mellettük csak pár republikánus szenátor volt, akik az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint lehetséges igen szavazatok voltak, de a héten egymás után jelentették be, hogy nemmel szavaznak majd a tanúkra. A kegyelemdöfést a politikai élettől hivatali idejének lejárta után visszavonuló Lamar Alexander adta meg, aki helyi idő szerint csütörtök este bejelentette, hogy nem támogatja tanúk beidézését a szenátus elé.

A Tennessee állambeli politikus hosszú közleményben indokolta meg döntését, kijelentve, hogy szerinte már így is bizonyították, hogy Trump „helytelenül járt el”, amikor az Egyesült Államok külpolitikáját saját belpolitikai céljaira használta fel, de az szerinte nem olyan nagy bűn, ami igazolná az elnök eltávolítását a hatalomból. És ezért inkább gyorsan véget kell vetni a jellemzése szerint „sekélyes, elsietett és pártos eljárásnak”, ami csak „szétszakítaná az országot”, ha sikerrel járna.

Trump ellen tavaly szeptemberben indította meg az impeachmentet a demokrata többségű képviselőház, miután kiderült, hogy a Fehér Ház visszatartott egy Ukrajnának szánt katonai segélyt. A 400 millió dolláros segélyt azzal a feltétellel akarták átadni, ha az ukrán elnök bejelenti, hogy korrupciós vizsgálatot indítanak Trump legnagyobb politikai riválisa, a demokrata elnökjelöltségre esélyes Joe Biden és fia, Hunter Biden ellen, aki egy ukrán gázvállalat igazgatósági tagja volt.

A képviselőházban végezett nyomozás alatt a Fehér Ház rendszeresen megtiltotta kulcsfontosságú tanúknak, hogy megjelenjenek a vizsgálóbizottságok előtt, valamint több olyan fontos iratot is visszatartottak, amik bizonyíthatták volna a vádat. Ezért a képviselőház a kongresszus munkájának akadályozásával is megvádolta a hatalommal való visszaélés mellett.

Joe Biden. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Ennyi volt?

A szenátus előző hét hétfőn kezdte el Trump tárgyalását, és a demokraták már az első nap szavazásra bocsájtották a tanúmeghallgatások kérdését. A demokraták abban bíztak, hogy John Bolton, Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vagy Mick Mulvaney, Trump ideiglenes kabinetfőnöke olyan közvetlen bizonyítékokat adhatnák a kongresszusnak, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az elnök bűnös.

Az impeachment szabályai: így nem fogják elítélni Donald Trumpot
Megkezdődött az amerikai elnök közjogi felelősségre vonása. Röviden elmagyarázzuk, mi várható ettől.

A republikánus szenátorok közül azonban akkor senki szavazott a tanúmeghallgatásokra. Hétfőn aztán kiderült, hogy Bolton megjelenésre váró könyvében azt írta, az elnök közölte vele, hogy akkor adja csak át Ukrajnának a katonai segélyt, ha bejelentik a Biden elleni nyomozást. A hír hallatán sokan abban bíztak, ez elég lesz a republikánus szenátorok meggyőzésére, hogy hívják be tanúnak Boltont, de ez a remény hiábavaló volt.

A szenátus várhatóan pénteken, helyi idő szerint délután öt órakor szavaz a tanúmeghallgatásokról, és utána a republikánusok gyorsan véget is vethetnek az eljárásnak. A várakozások szerint még pénteken, vagy szombat hajnalban szavazhatnak is Trump eltávolításáról, amihez kétharmados többségre, azaz a demokraták mellett húsz republikánus szenátor támogatására lenne szükség, ami kizártnak vehető.

Nagy nap lesz a holnapi

– nyilatkozta még csütörtökön Mitch McConnal, a szenátusi többség republikánus vezetője, aki kemény kézzel fogta össze pártja politikusait, hogy minél gyorsabban letudják a Trump ellen indított impeachmentet. A Politico beszámolója szerint a republikánusok már csütörtök este azt vizsgálták, hogy miként tudják a lehető leggyorsabban felmenteni az elnököt.

Sok olyan párttag van, akik csak szeretnének a lehető leghamarabb továbblépni a végső kérdésre, és befejezni az egészet

közölte egy interjúban a republikánus frakció szavazatokért felelős vezetője (whip), John Thune.

A tanúkról szóló szavazás után a demokraták már csak legfeljebb elhúzni tudják a szenátusi tárgyalást különböző eljárási indítványokkal, amivel azt a képet erősíthetik, hogy a republikánusok megpróbálják eltusolni Trump bűneit az impeachment gyors lezárásával. Ugyanakkor számításba kell venniük, hogy jelenleg több elnökjelöltjüknek is ott kell ülnie a szenátusban, ahelyett, hogy választási kampánykörúton lennének.

A választók dönthetnek Trump és a Republikánus Párt sorsáról

Hagyjuk, hogy az emberek döntsenek!

Ez volt az egyike érve Lamar Alexandernek, amikor bejelentette, hogy nem szavazza meg újabb tanúk meghallgatását, utalva arra, hogy a novemberi elnökválasztáson a választók majd eldöntik Trump sorsát. Erre készülnek már a demokraták is, akik pont azzal próbálják támadni a republikánusokat, hogy nem engedték a meghallgatásokat.

A közvélemény-kutatások adatai szerint ez jó támadási felület, hiszen az amerikaiak kétharmada szerint a tárgyaláson meg kellett volna hallgatni a lehetséges tanúkat, és még a republikánusok majdnem fele is ezen a véleményen volt. A demokraták most igyekeznek úgy beállítani a republikánus politikusokat, mint akiket nem érdekel az igazság, és nem akarják tudni, mit tett Trump, csak a hatalomban maradás a céljuk, az ügy eltusolása, és az elnök felmentése.

Nem lehet felmenteni valakit tárgyalás nélkül. És nincs tárgyalás tanúk és dokumentumok nélkül

– jelentette ki a képviselőház demokrata házelnöke, Nancy Pelosi. Hasonlóan fogalmazott Chuck Schumer, a szenátusi demokrata kisebbség vezetője, aki szerint „egy bizonyítékok, tanúk és dokumentumok nélkül” lefolytatott tárgyalás értelmetlen és semmitmondó. Szerinte így nem lehet meggyőzni az amerikaiakat, hogy az elnököt valóban felmentették az ellene tett vádak alól.

Nancy Pelosi Fotó: Aurora Samperio/NurPhoto via Getty Images

A demokratáknak most tíz hónapjuk lesz a novemberi elnökválasztásig arra, hogy meggyőzzék a választókat az igazukról. De nem csak az elnöki szék a tét. Azzal egy időben képviselőházi és szenátusi választásokat is tartanak, így várhatóan a republikánus politikus sokasága lesz kénytelen megmagyarázni a választói egy részének, hogy miért nem akartak tanúkat meghallgatni, és miért mentették fel Trumpot.

Kiemelt kép: Tom Brenner/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik