Nagyvilág

Elkezdődött a Trump elleni vádeljárás érdemi része

Szerdán, helyi idő szerint kora délután megkezdődött a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának érdemi része.

A folyamatot Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és a házelnök által kinevezett impeachment-menedzserek csoportjának vezetője nyitotta meg beszédével. A demokraták három napon keresztül érvelhetnek a Donald Trump elnök elleni vádjaik mellett.

Schiff az amerikai történelem felelevenítésével kezdte beszédét. Idézte az egyik alapító atyát, Alexander Hamiltont, aki fontosnak tartotta az impeachmentet mint eszközt a „despoták” elmozdítására a hatalomból.

Schiff kijelentette: „megvolt az oka” annak, hogy az Egyesült Államok alapító atyái az alkotmányban rögzítették az eljárást. Az amerikai alkotmány ezáltal „olyan erős jogorvoslatot dolgozott ki, mint amilyen erőteljes a legyőzendő gonoszság”.

Donald Trump a beszéd megkezdése után azonnal reagált: „Minél tovább hallgatjuk Adam Schiffet, a Republikánus Párt annál egységesebbé válik e pártos színjátéktól” – írta az elnök a Twitteren.

Jelentés: Donald Trump egyértelműen visszaélt a hatalmával
A kongresszus igazságügyi bizottsága befejezte az impeachmenttel kapcsolatos vizsgálatot és még Orbán Viktor is előkerült.

Schiff mintegy két és fél órán keresztül beszélt. Felidézte a képviselőház által december 18-án megszavazott impeachmenthez vezető folyamat demokraták által lényegesnek ítélt állomásait.

A politikus Donald Trump július 25-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetését „becstelennek” nevezte. Ez volt az az egyeztetés, amelynek során az amerikai elnök felvetette az ukrán államfőnek, hogy vizsgáltassa ki a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden korábbi alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit.

A demokraták álláspontja szerint ezzel kockára tette az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is, és egyben visszaélt a hatalmával, mert a kongresszus által korábban Ukrajnának megszavazott katonai segély visszatartásával próbált nyomást gyakorolni Kijevre.

Adam Schiff visszatért Alexander Hamiltonra is, leszögezve, hogy Trump „pontosan azt tette, amitől Hamilton és kortársai tartottak”.

Semmi sem lehet veszélyesebb egy demokráciára, mint egy főparancsnok, aki azt hiszi, hogy büntetlenül cselekedhet, nem tartozik elszámolással senkinek,

hangoztatta Schiff. Hozzáfűzte, hogy ezt persze csakis akkor teheti meg, ha a kongresszus hagyja neki.

Schiff után Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Sylvia Garcia texasi képviselő mondott beszédet. Mindketten a tárgyaláson a vádat képviselő impeachment-menedzserek csoportjának tagjai.

A szenátusi tárgyaláson jelen volt a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó szenátorok mindegyike: Elizabeth Warren massachusettsi, Bernie Sanders vermonti, Amy Klobuchar minnesotai szenátor is.

A tárgyalás közben 21 republikánus államügyész nyílt levelet tett közzé. Ebben azt emelték ki, hogy az impeachment „minden jövőbeni választásra nézve fenyegetést jelent és veszélyes történelmi precedenst teremt” az amerikai politikában.

Ez az új precedens erodálja majd a végrehajtó és a törvényhozó hatalom szétválasztásának elvét, mivel a jövőbeni elnököket aláveti a képviselőház ellenzéki többsége szeszélyeinek,

vélekedtek a dokumentumban.

Az impeachment szabályai: így nem fogják elítélni Donald Trumpot
Megkezdődött az amerikai elnök közjogi felelősségre vonása. Röviden elmagyarázzuk, mi várható ettől.

Összecsaptak a szenátorok is

Több republikánus személyiség szerint a demokraták maguk ássák alá a saját ügyüket. Közben a republikánus szenátorok az impeachment szenátusi tárgyalásának második napján is kitartottak amellett, hogy nincs szükség tanúk beidézésére.

Míg a házelnök által kinevezett demokrata párti impeachment-menedzserek – akik a vádat képviselik a tárgyaláson – előterjesztették az elnök elleni vádjaikat és érveiket, az érveléseik közötti szünetekben a szenátorok egymás után fejtették ki álláspontjukat.

John Cornyn texasi és David Perdue georgiai szenátor egybehangzóan utasította el a demokraták többször hangoztatott felvetéseit új tanúk beidézéséről.

A demokraták egyik impeachment-menedzsere, Jerrold Nadler következetlenséggel és azzal vádolta a republikánus szenátorokat, hogy „a tárgyalással csak falazni akarnak Trumpnak”, hiszen a Bill Clinton elnök ellen 1999-ben lefolytatott impeachment-eljárás során a szenátusi tárgyalásra beidéztek tanúkat.

Perdue szenátor erre azzal válaszolt, hogy akkor más volt a helyzet, hiszen olyan tanúk jelentek meg a tárgyaláson, akiket korábban, a parlamenti vizsgálatok során már meghallgattak.

Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátornő a nyilatkozatában felháborítónak és sértőnek nevezte, hogy Nadler falazással vádolja a republikánusokat.

Jim Jordan (középen) republikánus képviselő. Fotó: Europress/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Chuck Schumer, a demokrata szenátorok frakcióvezetője, szintén a tárgyalás alatt újságíróknak adott interjújában, kizárta annak lehetőségét, hogy tanúként beidézzék Hunter Bident, a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden korábbi alelnök fiát, akinek ukrajnai üzleti ügyeit kívánta volna kivizsgáltatni Donald Trump. A republikánusok ugyanis felvetették, hogy amennyiben tanúként beidézhetik Hunter Bident a tárgyalásra, beleegyeznek a demokraták által javasolt tanúk behívásába is.

Schumer, aki szerdán két interjút is adott az ügyben, leszögezte: pártja csakis olyan tanúk beidézésébe egyezik bele, akiknek közvetlen információik vannak Donald Trump Ukrajnára vonatkozó lépéseiről és döntéseiről.

A szerdai tárgyalási napon Adam Schiff mintegy két és fél órás beszéde után szót kapott még négy demokrata impeachment-menedzser: Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, Sylvia Garcia texasi, Jason Crow connecticuti és Hakeem Jeffries New York-i képviselő.

A korábban a képviselőház bizottságai előtt tartott meghallgatások rövid filmbejátszásaival „körített” beszédeikben Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos lépéseit elemezték. Valamennyien kiemelték ezen intézkedések szerintük kártékony voltát, s azt, hogy az Ukrajnára kifejtett nyomásgyakorlással az elnök visszaélt a hatalmával a saját politikai céljai, 2020-as újraválasztása érdekében.

15 millió forinttal be tudjuk vásárolni magunkat Trump környezetébe
Legalábbis ennyi pénzre volt szüksége Lev Parnas ukrán-amerikai üzletembernek, aki az amerikai elnök elleni vádeljárás egyik kulcsfigurája.

Hakeem Jeffries a demokrata párti politikustársainál részletesebben foglalkozott Rudy Giuliani, az elnök személyes tanácsadója szerepével. Megállapította, hogy Giuliani „nem külügyminiszter, nem nagykövet és nem tagja a diplomáciai testületnek. Hidegvérű politikai munkatárs Trump elnök 2020-as újraválasztási kampányában.” Majd kifejtette, hogy Giuliani tevékenysége is éppen „bizonyíték Trump elnök korrupt szándékaira”.

Jay Sekulow, a Donald Trump védelmét ellátó jogászcsapat egyik vezetője a tárgyalás egyik szünetében úgy fogalmazott: a demokratáknak igyekezniük kell, mert nyitóbeszédében Adam Schiff szerinte „aláásta a demokraták teljes érvrendszerét”.

Cornyn texasi szenátor szintén a demokraták érvelésének szerinte hamis voltára hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott:

az impeachment-menedzserek éppen a saját ügyüket ássák alá, amikor kijelentik, hogy csak egy (elnök elleni) vizsgálatra irányuló kérésnek tettek eleget, miközben senki nem kért vizsgálatot az elnök ellen.

A texasi szenátor „repetitívnek” nevezte a demokratákat, vagyis olyan politikusoknak, akik folyvást csak ugyanazt ismételgetik.

A szenátusi tárgyalás csütörtökön, helyi idő szerint kora délután folytatódik.

Kiemelt képünkön Adam Schiff, fotó: Europress/Consolidated News Photos/US Senate Television/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik