Nagyvilág

Törökország 11 millió fát ültetett, 90 százalékuk hónapokon belül kipusztulhatott

Törökország 11 millió facsemetét ültetett el egy nagyszabású fatelepítési akció keretében, azonban az ország mezőgazdasági és erdészeti szakszervezete szerint a csemeték akár 90 százaléka is kipusztulhatott mindössze néhány hónappal a kiültetés után — számolt be a Guardian.

A 11 millió csemetét 2019 november 11-én Törökország 31 városának 2000 helyszínén több ezer önkéntes ültette el, az esemény tiszteletére a kormány november 11-ét nemzeti erdőgazdasági napnak nyilvánította. A faültetésben részt vett Recep Tayyip Erdogan elnök és Mustafa Sentop, a parlament elnöke is. A kormány által finanszírozott projekttel egy rekordot is megdöntöttek: Çorum városában egyetlen óra alatt 303 150 csemetét ültetettek el.

Az erdészeti szakszervezet munkatársai megvizsgálták a fákat, így derült ki, hogy a frissen ültetett állomány akár 90 százaléka is kipusztulhatott az elégtelen vízellátás miatt. A Gardiannak Şükrü Durmuş azt mondta, hogy a fákat nem megfelelő időben nem hozzáértő emberek ültették el, ehhez járult hozzá az esőzések hiánya. A károk pontos felméréséhez további vizsgálatokat végeznek.

A török Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium tagadja a szakszervezet állítását. Kijelentették, hogy

a több mint 11 millió elültetett csemete 95 százaléka ma is  egészséges és folyamatosan növekszik.

A szakszervezet azonban kételkedik a kormányzat szavaiban, szerintük ugyanis még megfelelő előkészületek esetén sem nagyobb a sikerráta 65-70 százaléknál. Durmuş szerint a minisztérium által említett 95 százalékos arány gyakorlatilag képtelenség.

Erdogan bejelentése szerint a faültetési akciót minden november 11-én megismétlik majd. A Törökországot vezető Igazság és Fejlődés Pártja azt állítja, hogy regnálásuk alatt 4,3 milliárd facsemetét ültettek el az országban. Ennek különleges jelentősége van, mivel környezetvédők gyakran kritizálják Erdogan kormányát olyan természetkárosító beruházások miatt, mint például legutóbb Isztambul új repülőterének felépítése vagy a hajóforgalom elterelésére szánt új csatorna kialakítása.

Kiemelt kép: Evrim Aydin / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik