Nagyvilág

A „demokrácia sírásóinak” nevezték az Orban-kabinetet

Benyújtotta a bizalmatlansági indítványt a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ.

A bizalmatlansági indítványt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyújtotta be, miután az Orban-kormány szerdán felelősségvállalást jelentett be a kétfordulós polgármester-választásra, írja a Maszol.ro.

Az indítvány Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viseli. A kezdeményezők szerint a kabinetnek mennie kell, mert az európai normákkal szemben, egyoldalúan, konzultáció, vita nélkül, a választások küszöbén módosította a választási törvényt.

A bizalmatlansági indítványt a két párt 208 képviselője írta alá.

Az európai választási szabványokat éppen azért határozták így meg, hogy elhárítsák a kísértést, hogy játék közben módosítsák a szabályokat, és ezáltal a kormánypártok előnyt teremtsenek maguknak a választási versenyben.

A dokumentum szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a román demokrácia „sírásójává” vált, a választási törvény módosításával átlépett egy határt, ami nem maradhat büntetetlenül.

Az RMDSZ megbuktatná az Orban-kormányt
A miniszterelnök is elismerte, kissé megszegték a velük kötött egyezséget.

Tudatosan figyelmen kívül hagytak minden figyelmeztetést, lábbal taposták az alkotmányos szabályokat, és tankkal hajtottak át az európai normákon csak azért, hogy kielégítsék hatalmi vágyukat! Az alkotmánybíróság a 2020. január 29-i két határozatával már jelezte, hogy rossz úton jár a PNL, hogy az olyan projektért való felelősségvállalás, amely parlamenti procedúra alatt áll, hatalommal való visszaélést jelent. Hogy a PNL súlyosan áthágja az alkotmányt! Ludovic Orban kinyitotta Pandora szelencéjét, amely tragikus következményekkel járhat valamennyi román számára. A demokratikus szabályok nem opcionálisak, hanem kötelező érvényűek!

Ha Orban bukik, a román államfő újra őt jelöli
Klaus Johannis elárulta azonban, létezik egy B-terv is.

Kiemelt kép: Ludovic Orban román miniszterelnök brüsszeli sajtóértekezletén. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik