Nagyvilág

Görögország 2,7 kilométeres, úszó akadállyal védekezne a migránsok ellen

A német Spiegel információi szerint a görög kormány egy hatalmas, a Földközi-tengeren kialakított, úszó akadállyal nehezítené meg, hogy Törökországból menekültek és migránsok érkezzenek az ország szigeteire.

A lap szerint a görög kormány négy helyi vállakozásnak szerdáig adott határidőt, hogy benyújtsák ajánlataikat a nyilvános pályáztatás keretében. A nyertes cégnek a szerződés aláírától számított három hónapon belül le kell szállítania a 2,7 kilométeres akadályt. A pályázati anyagban úgy fogalmaznak:

Sürgősen meg kell akadályozni a menekültek növekvő beáramlását.

Nikos Panagiotopoulos védelmi miniszter a Skai hírcsatornán arról beszélt, hogy meg akarják tudni, működik-e egy ilyen megoldás és ha igen, hol lehet alkalmazni. A tengeri akadály négy év alatt 500 ezer euróba kerülhet.

A lap szerint Görögország nyilvánvalóan a tavasszal és nyáron várható menekültáramlattól tart. Jelenleg 48 ezer menekült él embertelen körölmények között Lezboszon és más égei-tengeri szigeteken. Ez a szám még sohasem volt ilyen magas, tavaly 60 ezer migráns és menekült érkezett Görögországba a tengeri útvonalon.

Kiemelt kép: ARIS MESSINIS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik