Nagyvilág koronavírus

Japán evakuálja az állampolgárait Vuhanból

Japán kormánya charter járatot küld a koronavírus gócpontjának számító kínai Vuhan városába helyi idő szerint kedden éjjel, hogy hazaszállítsa ott tartózkodó állampolgárait, írja a CNN.

Toshimitsu Motegi japán külügyminiszter sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a gép szerdán reggel száll majd fel Vuhanból és várhatóan aznap dél körül ér majd Tokióba.

Első körben nagyjából kétszáz japán állampolgárt evakuálnak a helyszínről. Összesen körülbelül 650 japán jelezte hazája kormányának, hogy menekülne, ezért várhatóan a napokban újabb gépeket küldenek még a többiekért Vuhanba.

Japán egyike azon kevés országnak, amely a koronavírus elszabadulása óta szerette volna evakuálni állampolgárait a városból.

Hétfő estig újabb 25 beteg vesztette életét Kínában a koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, így a ragály halottainak száma egy nap alatt 81-ről 106-ra emelkedett. Hongkongi tudósok úgy számolnak, hogy már 40 ezer ember is megfertőződhetett. 

A betegség már mindeközben már megjelent Németországban is.

Kínai vírus: kell-e félnünk Magyarországon?
A Vuhan-koronavírus keményebb, mint a 2003-as SARS-világjárvány volt, és nagy valószínűséggel eljut Magyarországra is. Ám a tudósok inkább Afrika miatt aggódnak.

Kiemelt kép: Chen Jing/Xinhua/AFP/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik