Nagyvilág koronavírus

Elkapkodták a készleteket, felment a maszkok és a fertőtlenítők ára Kínában

Már kilencen vesztették életüket a közép-kínai Vuhanból induló új koronavírus miatt. A tudőgyulladásszerű megbetegedéssel már 404 embert diagnosztizáltak, a betegség pedig megjelent Thaiföldön, Hongkongnak és az Egyesült Államokban is. A Bloomberg cikke szerint Kínában elkapkodták a boltok polcairól az egészségügyi maszkokat, illetve a különböző, kézmosáskor használt fertőtlenítőszereket, a viszonteladók már jelentősen megemelt árral kínálják a termékeket.

A lap szerint egy sanghaji gyógyszertár előtt több mint egy órán át álltak sorba a vásárlók arra várva, hogy megérkezzen 100 doboz egészségügyi maszk. Duan Queyi gyógyszerész arról beszélt, hogy a maszkokat fél órán belül eladták, pedig a megvásárolható mennyiséget egy dobozra korlátozták fejenként.

A kínai hatóságok figyelmeztetnek: módosulhat és tovább terjedhet a rejtélyes koronavírus
Már 404 fertőzöttről tudnak. A betegség megjelent Thaiföldön, Amerikában és Hongkongban is.

A 11 milliós Vuhanban a város vezetése lefújta a Holdújévre tervezett ünnepségeket és arra kérték az embereket, hogy lehetőleg ne menjenek zsúfolt helyre. Egy időseket ápoló intézmény arra kérte a hozzátartozókat, hogy ne látogassák meg rokonaikat. A lap szerint a kínai közösségi médiát elöntötték a Vuhanban készített, üres metrókocsikról és csendes utcákról szóló bejegyzések.

A Washington Post információi szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről. Az eddig nem ismert koronavírus egy halpiacon jelenhetett meg először Vuhanban, majd cseppfertőzéssel terjedt. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) és a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik