Nagyvilág koronavírus

A kínai hatóságok figyelmeztetnek: módosulhat és tovább terjedhet a rejtélyes koronavírus

Módosulhat és tovább terjedhet az az elsőként Kínában felbukkant koronavírus, amely már kilenc embert ölt meg — számolt be a BBC a kínai egészségügyi hatóságok figyelmeztetése alapján. Kínában tovább fokozták a fertőzés terjedésének visszaszorítására tett intézkedéseket.

A lap szerint jelenleg 404 fertőzéses eset ismert, kínai hatóságok szerint az ország a megelőzés és az ellenőrzés legkritikusabb szakaszában van.

A közép-kínai Vuhanban december közepén megjelent tüdőgyulladás-járványról eddig zömében szűkszavú tudósításokat közöltek Kínában, és egészen hétfőig nem jelentettek egyetlen esetet sem máshonnan. Hétfőn azonban fordulat következett be a hivatalos kommunikációban: a vuhani fertőzöttek jelentősen megugrott száma mellett a fertőzés jelenlétének hírét adták közre más kínai nagyvárosokból is, illetve a helyzet kapcsán első alkalommal megszólalt a kínai elnök. Szintén hétfőn a járvány ügyében vizsgálatot folytató bizottság vezetője megerősítette, hogy a vírus emberről emberre terjed, mindazonáltal azonnali intézkedésekkel a járvány megfékezhető. A betegség megjelent Thaiföldön és Dél-Koreában is.

Kedden derült ki, hogy az Egyesült Államokban is megjelent a betegség: az ország északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú tüdőgyulladást. A páciens egy harmincas éveiben járó amerikai férfi, aki a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett ellenőrzés előtt érkezett vissza a kínai Vuhan városából, ahol a járványszerű megbetegedés kitört.

A Washington Post információi szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

Az eddig nem ismert koronavírus egy halpiacon jelenhetett meg először Vuhanban, majd cseppfertőzéssel terjedt. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) és a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó. Különös aggodalomra ad okot az, hogy a hétvégén beköszönt Kínában a holdújév, ilyenkor pedig emberek százmilliói kelnek útra.

Kiemelt kép: STR/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik