Nagyvilág

Kelet-európai került az EU legfontosabb hivatali posztjára

Megvan minden idők leghatalmasabb uniós funkcionáriusának utódja. Szerdán ugyanis kiderült, hogy Ilze Juhansone lesz az Európai Bizottság új főtitkára. Ez a poszt gyakorlatilag a második legfontosabb a Bizottságban, ha Ursula von der Leyen a politikai feladatok vezetője, akkor Junahsone lesz az adminisztratív teendőké.

A posztot eddig Martin Selmayr vitte, akinek tényleg akkora hatalma volt egyszerű bürokrataként, hogy többször is írtunk róla. Selmayr abba bukott bele, hogy egy német került a bizottság elnöki posztjára, és így nem maradhatott német a főtitkár is. Ami ennél meglepőbb, hogy nem is francia vagy spanyol lett, ahogy sokan várták volna, hanem lett.

Juhansone Selmayr lemondása után kapta meg ideiglenesen a posztot, de annyira sikeresen menedzselte a von der Leyen-bizottság váltását, hogy utolsóból az első helyre küzdötte fel magát az állandó posztért. Ez egy kelet-európai kis ország diplomatájától meglepő, főleg úgy, hogy Juhansone nem a bizottságban töltötte az egész karrierjét, csak 2015-ben csatlakozott a lett külügyi szolgálattól.

Kiemelt kép: Thierry Monasse/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik