Nagyvilág

Mérgezés egy aradi iskolában, 40 diák kórházban

A tömeges megbetegedés miatt felfüggesztették a tanítást.

A Maszol.ro szerint kedd reggelre 40-re nőtt azoknak a diákoknak a száma, akik az aradi sürgősségi osztályra kerültek, miután rovar- és rágcsálóirtást végeztek az Adam Müller Guttenbrunn Líceum általános iskolai tagozatán. A tanítást felfüggesztették, míg nem derül ki, mi okozta a tömeges megbetegedést.

Az első hét gyerek hétfőn, tanítás után lett rosszul: vörös kiütések jelentek meg az arcukon, rosszullétre, hányingerre panaszkodtak, többen hánytak, nehezen kaptak levegőt.

Később folyamatosan nőtt a beteg gyerekek száma: mindannyian 11-13 évesek.  Némelyik olyan rosszul volt, hogy oxigénmaszkot adtak rá, hogy lélegezni tudjon. A gyerekek egy része arra panaszkodott, hogy ragacsosak voltak a padok, a székek.

Az igazgató szerint a téli vakáció utolsó hetében, múlt pénteken rovar- és rágcsálóirtást egy Hunyad megyei cég, amely a fenntartó önkormányzat versenytárgyalásán nyerte el a megbízást.

A tömeges megbetegedés hírére riasztották a rendőrséget, a közegészségügyi igazgatóságot, a katasztrófavédelmet, amely vegyi-bakterológiai csoportját küldte a helyszínre.

Semmit nem mutattak ki a műszerek az osztálytermek levegőjében – közölte az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU). A szakemberek a levegő összetételét vizsgálták, mintát vettek a padokról és más tárgyakról.

A szülők körében azért volt nagy a riadalom, mert novemberben egy temesvári tömbházban két kisgyermek és egyikük édesanyja meghalt egy végzetes rovar- és rágcsálóirtás miatt. Kiderült, a fertőtlenítést végző cég a feketepiacról szerezte be a gabonatárolók rágcsálóirtásához használatos vegyszereket, és túl nagy dózisban alkalmazta, az így képződő mérges gáz vezetett a tragédiához, amely után országszerte vizsgálatokat rendeltek el a rágcsálóirtó cégeknél. A 350 vizsgálat után több mint 50 esetet bűncselekménynek nyilvánítottak a hatóságok a veszélyes vegyszerek használata miatt.

Temesvári méreg: már a rendőröket is kezelni kell
Még 44 embert ápolnak kórházban, közülük 32 gyermek.

Nem normális, hogy alig két hónappal a temesvári tragikus események után, ilyen dolog még egyszer megismétlődjön.

Így reagált Victor Costache egészségügyi miniszter, aki most azt is ellenőrizteti, miként ellenőrizték korábban azokat a cégeket, amelyek olyan kémiai anyagokkal dolgoznak a kártevők ellen. A tárcavezető drasztikus intézkedéseket ígért azok ellen, akik a közegészségügyet veszélyeztetik.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a rendőrség is keresi a céget, amely az aradi iskolában dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik