Nagyvilág

Volt bíborosa ugrott neki Ferenc pápának

Korábban a témában:

Ferenc pápát burkoltan bíráló kiáltványt tett közzé a konzervatívnak tekintett Gerhard Müller bíboros, akit az egyházfő 2017-ben leváltott a hit és erkölcs védelmére hivatott vatikáni Hittani Kongregáció éléről. A bíboros emlékezteti a katolikusokat hitük alaptételeire és arra, hogy az egyházon belül egyre nagyobb a „zavar”.

Müller nem írta le Ferenc nevét a pénteken késő este ismertetett négyoldalas manifesztumában, de egyértelműen a katolikus morálteológia azon irányát (az irgalmasság és a személyre szabott lelki vezetés fontosságát) bírálja, melyet a jelenlegi pápa jelöl ki, szemben a két korábbi pápa konzervatívabb szemléletmódjával.

A bíboros szerint egy lelkipásztor azzal téveszti meg legjobban a híveket, ha nem a katolikus igazságot tanítja nekik, s úgy véli, ez „antikrisztusi fondorlat”.

Müller emlékezteti a híveket arra az alapvető katolikus tanításra, hogy az áldozat szentségét csak abban az esetben vehetik magukhoz, ha előtte meggyónták bűneiket, ami azt is jelenti, hogy megfogadják: nem követik el újra őket. Vagyis ha egyházilag megházasodott emberek elválnak és polgárilag újraházasodnak, azzal folytatólagosan bűnt követnek el.

Gerhard Müller bíboros Fotó: Andreas Arnold/dpa/AFP

Ezzel szemben Ferenc pápa úgy tartja: miután az egyházat képviselő lelkipásztor megismeri az újraházasodott hívő lelkét, és kíséri őt spirituális fejlődése útján, lehetővé teheti számára az áldozást.

Müllernél téma, hogy a nők nem szentelhetőek pappá és a papoknak nőtlenségben kell élniük. Bár ezeket Ferenc pápa is megerősítette, utasítására tanulmány készül a korai egyház női szerpapjairól, valamint indítványozta, hogy kaphassanak felmentést a cölibátus alól azok a nős férfiak, akik bizonyítják elkötelezettségüket a hivatás iránt.

A bíboros közölte, hogy az egyház több püspöke, papja és laikus tagja kérésére írta a „kinyilatkozás igazságáról szóló nyilvános tanúságtételét, mert lelkipásztorként ez kötelessége az egyházon belül tapasztalható egyre nagyobb zavarodottság miatt”.

Castelnuovo di Porto, 2016. március 24.
Ferenc pápa megmossa egy nő lábát az utolsó vacsorára emlékező nagycsütörtöki mise alkalmával tartott szertartáson. (MTI/AP pool/L’Osservatore Romano)[/caption]

Az újraházasodottakkal kapcsolatban korábban már négy másik bíboros kérte arra Ferenc pápát, hogy tegye egyértelművé álláspontját.

Gerhard Müller bíboros kiáltványának keltezése tán nem véletlenül február tizedike, vagyis XVI. Benedek pápa lemondásának előestéje.

Amúgy a héten fejeződött be Ferenc pápa látogatása az Egyesült Arab Emírségekben, és ezen közös nyilatkozatot adott ki egy vezető muzulmán imámmal a kereszténység és az iszlám „testvériségéről”. Egyes konzervatív katolikusok szerint a nyilatkozatban az szerepel, hogy a vallások sokszínűsége „Isten akarata”, és ez szerintük megzavarja a hívek azon meggyőződését, miszerint az istenhit középpontjában Jézus Krisztus áll. A pápa szerint azonban a dokumentum teljesen megfelel a tantételeknek.

Ferenc pápa történelmi jelentőségű látogatása egy hosszú út kezdete
Az Abu-Dzabiban történtek sokat jelenthetnek a muszlimok és a keresztények megbékélésében.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.