Nagyvilág

Meghatározták, hogy honnan vehették fel az ukrán repülő kilövését

Január 9-én kezdett el terjedni egy videó arról, hogy már a levegőben robbant az az ukrán utasszállító gép, ami a héten zuhant le nem messze Teherántól. Az USA és több szövetségese is olyan nyilatkozatokat közölt, amelyek szerint egyértelműen és biztosan állítják, hogy Irán lőhette le az utasszállítót, ezzel a halálba küldve a 167 utast és a 9 fős személyzetet. Irán tagad, azonban közben a Boeing és az ukrán légitársaság szakértőivel együttműködésben vizsgálják a repülő feketedobozát.

Beismerés: Irán lőtte le az ukrán utasszállítót
Az iráni hadsereg közleménye szerint „emberi tévedés" okozta a tragédiát. Az első pillanattól kezdve gyanúsak voltak a körülmények.

Visszatérve a videóra: a szűk fél perces, mobillal rögzített felvételen annyi látszik, hogy külvárosi, raktárszerű házak felett megjelenik egy rakéta, majd egy robbanás történik, és irányt vált a repülő, amibe becsapódik a rakéta.

A tényfeltárással foglalkozó Bellingcat munkatársa ennyi alapján, műholdfelvételeket, és a Pithagorasz-tételt bevetve kiszámolták, honnan vehették fel a kilövést.

A részletesen levezetett megoldásuk szerint a teheráni reptértől nyugatra fekvő Parand külvárosból videózhatott valaki. Ez azért érdekes, mert jó kérdés, hogy miért videózik valaki hajnali 6-kor egy külvárosból a megfelelő irányba.

A videót készítő férfit megszólaltató New York Times újságírója azt a választ kapta erre, hogy azért kezdett videózni a férfi, mert volt egy másik, korábban kilőtt rakéta is.

Kiemelt kép: Bellingcat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik