Nagyvilág

Irán tagadja, hogy rakéta csapódott az ukrán repülőbe

167 utassal és 9 tagú személyzettel a fedélzetén zuhant le egy ukrán Boeing 737-es repülőgép Iránban magyar idő szerint még szerdán. A tragédiát előbb műszaki hibának tudták be, később azonban tegnap már több amerikai titkosszolga forrás is azt állította, hogy egy eltévedt iráni rakéta miatt zuhant le a gép.

Irán lőhette le tévedésből az ukrán gépet
Amerikai titkosszolgák beszéltek erről.

Eközben a New York Times bemutatott olyan felvételt is, amely a rakétatalálatot „örökíti meg”.

Ennek ellenére iráni tisztviselők kizárják, hogy rakéta csapódott az ukrán utasszállítóba. Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, mondván az ilyen találgatás egyetlen célja „sót szórni a fájdalmas sebbe” –írja az MTI.

A szerencsétlenség órákkal azután történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy légicsapásban végzett.

Egy dolog biztos; ezt a gépet nem találta el rakéta

– szögezte le teheráni sajtótájékoztatóján Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője.

   A fekete dobozban található információk kulcsfontosságúak a nyomozás számára, és nem tekinthetünk szakértői véleményként azokra a nyilatkozatokra, amelyek megelőzik az adatok feltárását

– tette hozzá. Majd leszögezte: “megerősítjük, hogy a repülőgép 60-70 másodpercig lángolt, de tudományosan nem állná meg a helyét az a feltételezés, hogy valami eltalálta a gépet”.

A lezuhant ukrán géppel kapcsolatban az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, továbbá Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt az ukrán utasszállító repülőgép szerencsétlenségének vizsgálatában – derült ki az iráni média pénteki híradásaiból. Az iráni közvélemény a múlt héten egyként sorakozott fel az iráni vezetés mögé Kászim Szulejmáni meggyilkolása ügyében.

Az országban ugyanakkor még élénken emlékeznek arra, hogy a kormány tavaly év végén milyen hevesen reagált a romló gazdasági helyzet miatt kirobbant tiltakozásokra. Több száz tiltakozó meghalt a hatósági fellépések nyomán. A hatalomban most újabb repedések keletkezhetnek, ha kiderül, hogy az iráni hatóságok felelősek 176 ember, többségében iráni, valamint iráni-kanadai kettős állampolgár haláláért – írta az AP.

 Kiemelt kép: A lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép egyik roncsdarabja az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án. A légi jármű hajnalban zuhant le 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Ajánlott videó

Olvasói sztorik