Nagyvilág

Külügyminisztérium: Nem volt Szijjártó-Cambridge Analytica-találkozó

Az elmúlt öt év programjaiban semmilyen jele nincs ilyen találkozónak. Ha az említett cég képviselői valamilyen multilaterális eseményen oda is léptek a miniszterhez, az nem hagyott benne mély nyomot. A KKM és képviselői soha nem működtek együtt az említett céggel

– írta kérdésünkre a külügyminisztérium, amelyben azt firtattuk, hogy találkozott-e Szijjártó Péter külügyminiszter a Cambridge Analytica képviselőivel.

A kérdés azért merült fel, mert Szijjártó Péter neve is feltűnt a Cambridge Analytica egyik dokumentumán. A kérdéses irat egy olyan 2016-os dokumentumnak tűnik, amiben a CA ügyfelekkel foglalkozó vezetői azt tartották számon, hogy a világ országaiban a következő évben esedékes összes választás kapcsán kikkel tervezik értékesítési céllal felvenni a kapcsolatot.

A magyar külügyminiszterrel egy 2016. szeptember 22-i eseményre tervezték a találkozót. Ez idő alatt Szijjártó éppen New Yorkban tartózkodott, azonban mint fent látható, a KKM tagadja, hogy létrejött volna a találkozó.

Az adatbányászatban, mikrotargetálásban, és más újvonalas kampánytechnikákban utazó Cambridge Analytica segítette Donald Trump kampányát és a brexit-népszavazáskor a kilépés pártiakat is.

A CA megítélése nem csak azért negatív, mert opportunista módon képesek bármilyen ügy mellé odaállni, hanem azért is, mert a Facebooktól szereztek rengeteg felhasználói adatot, nem túl tisztán.

Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE pool/Javier Lizon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik