Belföld

Szijjártó Péter neve is feltűnik a Cambridge Analytica egyik dokumentumán

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter neve is előkerül azokon az iratokon, amik a Cambridge Analytica (CA) egykori értékesítési igazgatójának személyes archívumából származnak, és a napokban tűntek fel az internetenírja az Átlátszó. 

A Cambridge Analytica egykori vezetőjének személyes archívumából származó iratok ez év elején bukkantak fel az interneten. Az Iránnal kapcsolatos iratcsomagban felbukkan Szijjártó Péter neve.

Az Átlátszó azt írja, a kérdéses irat egy olyan 2016-os dokumentumnak tűnik, amiben a CA ügyfelekkel foglalkozó vezetői azt tartották számon, hogy a világ országaiban a következő évben esedékes összes választás kapcsán kikkel tervezik értékesítési céllal felvenni a kapcsolatot. A listán olvasható több tucat ország közül mindössze egy-kettő neve mellett olvashatóak olyan részletek, amikből világos, hogy pontosan kikkel terveztek találkozni az adatmágusok.

Az egyik ilyen konkrét nevet tartalmazó rubrika Magyarországé: eszerint Szijjártó Péter külügyminiszterrel egy 2016. szeptember 22-i eseményre tervezték a találkozót. Azt nem tudni, hogy létre is jött-e, de az Átlátszó megjegyzi: ez idő alatt Szijjártó éppen New Yorkban tartózkodott.

Újabb botrány várható a választásokkal kapcsolatban
A Facebook adatbotránya csak egy szelete lehet a globális manipulációs rendszernek.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik