Nagyvilág

Nagy nehezen megválasztottak az új miniszterelnököt Spanyolországban

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, eddigi ügyvezető kormányfőt 167 képviselő támogatta, 165-en voksoltak ellene, 18-an pedig tartózkodtak. Pedro Sánchez a szavazás második fordulójában, egyszerű többséggel nyerte el a miniszterelnöki posztot, miután a vasárnap rendezett első fordulóban nem szerezte meg a törvényhozás abszolút többségének támogatását.

A várható szoros eredmény miatt a PSOE hétfőn arra kérte vidéki képviselőit, hogy töltsék az éjszakát a fővárosban, nehogy lemaradjanak a szavazásról. A voksolást megelőző beszédében Pedro Sánchez hangsúlyozta: ahhoz kéri a képviselők támogatását, hogy koalíciós kormánya megalakulásával véget érjen a hosszantartó belpolitikai patthelyzet Spanyolországban.

Mint mondta, a tavaly lezajlott két parlamenti választás után az általa kínált koalíció az egyetlen lehetséges kormányzati alternatíva.

Egy demokrácia elsődleges elve elfogadni a választási eredményt, a parlament összetételét, és a szocialista pártot kivéve egyetlen más erő sem tud kormányt ajánlani Spanyolországnak

– fogalmazott.

Felszólalásában röviden kitért arra, hogy kormánya minimálbéremelésre, a munkavállalók jogainak védelmére, a szociális jogok visszaállítására készül az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjak terén. A legtehetősebbeknek nagyobb adóterhet kell majd vállalniuk, de például a kis- és középvállalkozások terhei csökkenni fognak – tette hozzá.

Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke hozzászólásában bírálta Sánchezt, amiért megválasztása érdekében partnerséget vállal a szélsőbaloldallal, a katalán puccsistákkal és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet örököseivel. Spanyolország legradikálisabb kormánya születik meg – jelentette ki.

Montse Bassa, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa elmondta: azért teszik tartózkodással lehetővé Sáncheznek a kormányalakítást, hogy lehetőséget adjanak a kormányok közötti politikai párbeszédnek.

Azt hiszi, hogy érdekel egy olyan ország kormányozhatósága, amely a testvéremet bebörtönözte?

– mondta Sánchezhez szólva az eredményről. A politikus testvére, Dolors Bassa a leváltott Puigdemont-kormány tagja volt, akit 12 évre ítélt a spanyol legfelsőbb bíróság a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben. Mint mondta, továbbra sem tettek le fő célkitűzésükről, a katalán önrendelkezés érvényesítéséről.

Pedro Sánchez várhatóan szerdán teszi le miniszterelnöki esküjét VI. Fülöp spanyol király jelenlétében, és megnevezi kormányának tagjait, amely Spanyolország első koalíciós kormánya lesz a PSOE és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetség együttműködésével. A parlamenti erőviszonyok miatt az új kabinet számára nem lesz könnyű a kormányzás, mivel a két párt kisebbségben van, összesen 155 mandátumot birtokol a 350-ből.

Pedro Sánchez megválasztásához nyolc párt képviselőinek igen szavazatára és két párt tartózkodására volt szükség. A leendő Sánchez-kormány első feladatai közé tartozik az idei költségvetés kidolgozása és elfogadtatása, mivel továbbra is a 2018-as, még a konzervatív néppárti kormány által készített büdzsé van érvényben.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik