Nagyvilág

A 22 éves helyettes államtitkár: A terrorizmus nem nagy probléma, de Oroszország kockázatot jelent

Rácz Zsófia a 2013-ban létrehozott, kormányközeli Alapjogokért Központból ment ki a féléves ösztöndíjra Washingtonba. A fiatal az Alapjogokért Központ elemzőjeként dolgozott. A 22 éves Rácz Zsófiát decemberben nevezték ki ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárnak. Mivel nincs diplomája, csak az államtitkárok kinevezését megváltoztató törvénymódosítással kaphatta meg a posztot.

Washingtoni tartózkodása idején, idén nyáron a helyi Global Policy Institute podcast adásának vendége volt – szúrta ki az Index. Rácz az Európai Unióról, a V4-ekről, Brüsszelről és a migrációról is beszélt.

Az Index a beszélgetés végét emeli ki, amiben az Európai Uniót érintő külső fenyegetésekről esik szó, és amiben Rácz meglepően máshogy beszél, mint ahogy azt a kormánytól megszoktuk.

A podcast műsorvezetője felteszi a kérdést, hogy ki fenyegeti ma Európát. Honnan érkezhet olyan külső fenyegetés, amivel komolyan kell foglalkoznia Európának, az Európai Uniónak? Irán, a terrorizmus, vagy Oroszország?

Rácz Zsófia a következőt válaszolja:

Szerencsére a terrorizmus nem olyan nagy probléma Európában. Természetesen voltak ezek a nagyon szomorú és borzalmas esetek, de szerencsére ez nem egy trend. Azt gondolom, ha külső biztonsági kockázatokról beszélünk, akkor Oroszországot kell, hogy mondjam. Mert láttuk, ahogy Oroszország a dezinformációt, mint stratégia használja, hogy káoszt okozzon Amerikában és Európában. Ez olyan fajta fenyegetés, amitől leginkább nem félnünk kell, hanem felkészülni rá.

Majd a műsorvezető visszakérdez, hogy Oroszország tehát továbbra is problémás, amire Rácz azt feleli:

Azt kell mondjam, igen.

Az Index megjegyzi, Rácz a Magyar Foundation nevű, magyar állami pénzből finanszírozott amerikai alapítvány ösztöndíjasaként volt Washingtonban, ahol a The Center for European Policy Analysis nevű kutatóintézetnél működött.

A közel egyórás beszélgetés a Youtube-ra is felkerült:

 
Kiemelt kép: Youtube

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik