Nagyvilág

Törvényt módosítanak a 22 éves egyetemista helyettes államtitkári kinevezése érdekében

Újabb személyre szabott jogalkotás: nem kell majd diploma az ifjúságért felelős helyettes államtitkári poszt betöltéséhez.

A 24.hu kormányzati körökből származó információja szerint a mindössze 22 éves joghallgató, Rácz Zsófia kinevezése érdekében módosítják az államtitkárok kinevezésének szabályait.

A jelenlegi rendelkezések alapján

Közigazgatási államtitkárrá és helyettes államtitkárrá minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető, aki jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel rendelkezik.

Lapunk úgy tudja, a kormány szándéka az ifjúságért felelős helyettes államtitkári poszt megreformálása, hogy akár a diplomaszerzéshez szükséges életkornál fiatalabbak is kinevezhetők legyenek a tisztségre.

A törvény a módosítás után azt tartalmazhatja majd, hogy a posztra diplomás vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy kerülhet. 

Rácz Zsófiára információink szerint Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy New York-i konferencián figyelt fel. Az államtitkár szerdán egy Facebook-posztban jelentette be, hogy Rácz váltja Illés Boglárkát az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkári poszton. A 22 éves joghallgató korábban hazánk ENSZ ifjúsági küldöttje volt, nemrég tért vissza Washingtonból, ahol egy féléves ösztöndíjprogramban vett részt. Dolgozott politikai elemzőként is, a Fidesz-közeli Alapjogokért Központnál.

Cikkünk megjelenését követően nem sokkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette lapunknak, hogy kezdeményezik a jogszabály módosítását az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíció esetében.

Kiemelt kép: Facebook/Novák Katalin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik