Nagyvilág

Újabb bejrúti összecsapások, újabb sérültek

A rendőrség könnygázt, gumilövedéket vetett be a tüntetők ellen.

Ismét összecsaptak a rohamrendőrökkel a tüntetők Bejrútban. Az összetűzésekben több tucatnyian megsérültek, könnygázfelhő borította be a libanoni parlament környékét. A rohamrendőrök és biztonsági erők vízágyút, könnygázt és gumilövedéket vetettek be a köveket, petárdákat hajigáló tüntetők ellen.

Órákig tartott a csetepaté, néhány száz tüntető késő éjszaka sem távozott a Bejrút kereskedelmi negyedében lévő parlament közeléből. A környékbeli utcákat katonák zárták le. A libanoni polgári védelem szerint 46 sérültet láttak el, további 14-et kórházba kellett szállítani.

Előző éjszaka a rohamrendőrök több tiltakozót őrizetbe vettek, volt, akit megvertek. A biztonsági erők és a tiltakozók éjszakába nyúlóan üldözték egymást Bejrút utcáin. Akkor az NNA állami hírügynökség szerint többen elájultak a könnygáztól, 54 embert kellett ellátni különféle sérülések miatt.

Libanonban október közepe óta vannak kormányellenes megmozdulások, a tüntetők korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolják a teljes politikai vezetést, a szemére vetve, hogy az 1990-ben véget ért polgárháború óta a legsúlyosabb gazdasági válságba taszította az országot, írta az MTI.

A tiltakozások hatására október 29-én lemondott Szaad Haríri kormányfő, de az új kormány megalakításáról folytatott tárgyalások egyelőre nem jártak sikerrel. A tüntetők ellenzik Haríri visszatérését a kormány élére, és pártoktól független miniszterelnököt akarnak.

Kiemelt kép: MTI/AP/Huszein Malla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik