Nagyvilág

Elkezdik a skót függetlenségi népszavazás előkészítését

A brit parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni – mondta péntek délután Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A csütörtökön tartott választás eredményeként a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a brit EU-tagság megszűnését (brexit) határozottan elvető Skót Nemzeti Párt (SNP) igen jól szerepelt: frakciólétszáma a londoni alsóházban 13 fővel 48-ra emelkedett.Az SNP ezzel a második legnagyobb ellenzéki párt a brit parlamentben a Liberális Demokraták előtt.

A választást országos szinten a Boris Johnson brit miniszterelnök vezette Konzervatív Párt nyerte több mint három évtizede példátlan fölénnyel.

Nicola Sturgeon a választás eredményét értékelő rövid edinburghi felszólalásában kijelentette: sajnálkozással ugyan, de el kell ismernie, hogy Johnson mandátumot szerzett a brexit végrehajtására Angliában, arra azonban semmiféle felhatalmazása nincs, hogy Skóciát is kivigye az EU-ból.

A skót miniszterelnök közölte, hogy kormánya már a jövő héten megkezdi az újabb skóciai függetlenségi népszavazás jogi előkészítését.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Perry

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik