Nagyvilág

Videón a lángoló felvidéki toronyház

Legkevesebb öt ember meghalt, több mint negyvenen megsérültek, amikor egy robbanás után lángra kapott a 12 emeletes toronyház Eperjesen.

A kilencedik emelet fölött történt a robbanás, a felső emeletek lángokban álltak még pénteken este is, a statikusok szerint bármikor összedőlhet az épület, amelyben csaknem százan laknak. A hatóságok kiürítették a környező házakat is.

A a robbanást az okozhatta, hogy a lakóház liftaknája megtelt gázzal. A detonáció a 9. emeleten történhetett, majd a lángok elértek a 12. emeletig – írja a Parameter.sk.

A tűzoltók péntek estére minden bejelentett lakót kihoztak, többeket helikopterrel mentettek ki a tetőről, mert a lépcsőház összeomlott. A tűzoltókat sem engedik vissza, csak kívülről olthattak, mert életveszélyes a toronyház.

Az Euronews azt írja, a toronyház bármikor összedőlhet. Az egyik lakó elmesélte, a robbanás előtt gázszagot érzett, ezért egy munkással visszament kinyomozni a szivárgás helyét, de akkor már nem éreztek semmit. A munkás megnyugtatta, dolgoznak a problémán.

Az egyik szemtanú percre pontosan meg tudta mondani, mikor történt a tragédia. Ment az utcán, és pontban 12.10-kor egy szörnyű robbanást hallott. A detonáció kivitte az összes ablakot az épület felső szintjein. Aztán tűz ütött ki, szerinte a tizenegyediken kezdődött.

A hét közepén Lengyelországban dőlt össze egy lakóház gázrobbanás miatt, nyolcan haltak meg, köztük négy gyerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik