Nagyvilág

Roma gyerekeket aláztak kassai rendőrök – videó

Hiába volt felvétel is erről, ismét felmentették őket, de az ügyész újra fellebbez.

Egy 10 éves ügy került újra a kassai bíróság elé. Annak idején nagy botrányt kavart, hogy a rendőrök roma fiúkat, köztük kiskorúakat arra kényszerítettek, hogy vetkőzzenek meztelenre és pofozzák meg egymást, írta a Paraméter.

Kilenc rendőrt és egy rendőrnőt vádolt meg a Legfőbb Ügyészség hatalommal való visszaéléssel, négyüket zsarolással is. A vád szerint 2009. március 21-én hat, 10 és 16 év közti roma fiút állítottak elő, egy nyugdíjas nő elleni rablással gyanúsították őket.

Állítólag a kutyáik elé vetették őket. Azokon nem volt szájkosár, hármukat meg is harapták. Ezután többször megüthették vagy arra kényszerítették őket, hogy egymást üssék, csókolják meg. Mindezt felvették.

A gyerekek zaklatása a rendőrségi épület alagsorában folytatódott, ahol megparancsolták, hogy tíz másodpercen belül vetkőzzenek meztelenre. Amikor egyikük nem akar vetkőzni, ráförmed egy

Vess le mindent! Kezeket tarkóra!

A felvételen a kamera ráközelít a kisfiú nemi szervére, amikor egy  kissrác elbújik az íróasztal mögé, ismét hallani a hangot. 

Csendben légy! Ne bőgj már! Kib.szott cigány banda!”

Az egyik rendőr egy gyereket felakasztott a korlátra, miközben állítólag verte, arra kényszerítette, mondja meg az anyja nevét. Egy másik gyereknek társa pisztolyt szorított a fejéhez, azt kérdezte tőle, akarja-e, hogy lelője. Ez a rendőr utasította a gyereket arra is, hogy nyalja meg a cipőjét, egy lapáttal üsse a barátját.

A felvételt az egyik rendőr telefonjában találta meg az ismerőse, ő küldte el a sajtónak. A felvétel hatalmas botrányt kavart, de a  bíróság szerint azt nem törvényes úton szerezték meg, így nem is  lehetett bizonyíték.

Így leginkább a szemtanúk vallomásai maradtak, azok alapján pedig a bíróság nem tartotta bizonyítottnak a vádat, gyakorlatilag megismételte a 2015 februárjában és 2017 májusában hozott döntését, amelyeket az ügyészi fellebbezés után a kerületi bíróság eltörölt. Az ügyész most is jelezte, hogy fellebbezni fog, így az ítélet nem jogerős.

Kiemelt kép: részlet a videóból /Youtube

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik