Nagyvilág

Magas szintre nyúló terhelő vallomás született a meggyilkolt máltai újságíró perében

Terhelő vallomást tett Yorgen Fenech üzletember ellen szerdán a máltai újságírónő-gyilkosság egyik tanúja a vallettai bíróságon zajló perben – írja az MTI. A tragikus esetről részletesen számoltunk be nemrég:

Fogy a levegő a kormányfő körül az újságíró-gyilkosság miatt
Fogy a levegő a máltai miniszterelnök körül, egyre valószínűbb, hogy neki is köze volt ahhoz, hogy 2017-ben a szigetországban meggyilkoltak egy újságírót.

Melvin Theuma – aki taxisofőrként és uzsorásként tevékenykedett – már eddig is lényeges információkkal látta el a nyomozókat kegyelemért cserébe. A szerdai meghallgatáson kijelentette, hogy Fenech bízta meg azzal, hogy találjon gyilkosokat, akik eltennék láb alól Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót. Mint mondta, az üzletember egy borítékot adott át neki 150 ezer euróval ebből a célból.

A tanú beszélt arról is, hogy Fenech egyszer visszakozott, de 2017 júniusából végül elszánta magát  a  megbízásra.

Mondd meg nekik, hogy vigyék véghez a dolgot, holtan szeretném látni Daphnét

– idézte Melvin Theuma Fenechet a feltételezett elkövetők ellen folyó perben. A merénylet elkövetésével kapcsolatban három férfit vettek őrizetbe és állítottak bíróság elé.

Theuma szerint miután megkapta az utasítást Galizia meggyilkolására, a kormány székhelyére hívatták, ahol Joseph Muscat kormányfő – időközben lemondott – kabinetfőnökével találkozott, aki kávéval kínálta és készítettek egy fotót is.

A gyilkosság megrendelői sokáig homályban maradtak. Az áttörést Fenech őrizetbe vétele jelentette november 20-án, amikor jachtján még napkelte előtt el akart hajózni Máltáról.

A máltai ügyészség november 30-án emelt vádat az üzletember ellen Galizia meggyilkolásának kitervelése miatt. A vádhatóság szerint Fenech társtettesként terheli felelősség. A milliárdos tagadta bűnösségét.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Yorgen Fenech is érdekeltséggel bír.

Az újságírónő halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át többek közt Konrad Mizzi miniszternek, aki november végén lemondott. Szintén lemondott Joseph Muscat máltai kormányfő kabinetfőnöke, Keith Schembri is, akire Fenech őrizetbe vétele után terhelő vallomást tett, s azt állította, hogy tudomása volt korrupciós ügyekről. Muscat december 1-jén jelentette be lemondását, amelynek időpontját a kormányzó Munkáspárt új vezetőválasztásától tette függővé.

Kiemelt kép: Joseph Muscat máltai miniszterelnök lemondását követelik tüntetők Vallettában 2019. december 1-jén. Muscat a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedő botrány miatt a nap végén bejelentette lemondását. Az 53 éves oknyomozó újságírót, aki gyakran írt leleplező cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról, 2017. október 16-án robbantották fel autójában.
MTI/AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik