Nagyvilág

Az ukrán elnök cáfolta az alkut Trumppal

Zelenszkij szerint az amerikai elnök nem kért „valamit valamiért”, de segélyügyben nem volt teljesen korrekt.

Az ukrán államfő szerint egyszer sem volt szó „valamit valamiért” kérésről, amikor telefonon beszélt Donald Trumppal. Kijevben Volodimir Zelenszkij közösen adott interjút a Time, a Le Monde, a Der Spiegel és a Gazeta Wyborcza című lapoknak.

Az amerikai magazinban hétfőn megjelent interjúban főleg az ukrán-orosz viszonyról beszélt, de szólt az amerikai elnökkel júliusban folytatott telefonbeszélgetéséről is, amely miatt Trump ellen a demokrata többségű képviselőház megindította az elnök közjogi felelősségre vonását célzó eljárást (impeachment).

Impeachment: módosított korábbi vallomásán a volt ukrán különmegbízott
Kurt Volker azt mondja, nem tudott arról, hogy Trump a politikai ellenfele után vizsgálódik Ukrajnában.

Az amerikai elnök azt szorgalmazta, hogy Kijev korrupció gyanúja miatt indítson vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben, mert ettől függ az amerikai katonai segély folyósítása, írta az MTI.

Zelenszkij a négy lapnak ugyanakkor azt mondta, Donald Trump egyáltalán nem beszélt arról, hogy a segély feltétele a vizsgálat megindítása lenne. Mint mondta: Ukrajnának változatlanul szüksége van az Egyesült Államok támogatására, e nélkül esélye sem lenne az Oroszország által 2014-ben elfoglalt területei visszaszerzésére. Ugyanakkor úgy vélte, nem volt teljesen korrekt az amerikai elnök döntése a segély folyósításának átmeneti visszatartásáról.

Ha a stratégiai partnerünk vagy, akkor nem zárolhatsz előlünk bármit is. Ez pusztán korrektség kérdése, és nem a valamit valamiért elve.

Az ukrán elnök megjegyezte azt is: Kijev nem támaszkodhat megbízható külföldi anyagi támogatásra, ha Donald Trump és szövetségesei továbbra is olyan jelzéseket küldenek a világnak, miszerint Ukrajna korrupt ország. Szerinte „amit Amerika mond, az mindig jelzés mindenkinek, az egész világnak”, erre figyelnek a „befektetők, bankok, részvényesek, vállalatok, amerikaiak és európaiak egyaránt”.

Zelenszkij: Ukrajna más ország utasítására nem indít vizsgálatot
Nem lehet őket utasítani arra, hogy valamit megtegyenek.

Kiemelt kép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ajánlott videó

Olvasói sztorik