Nagyvilág

Ketten meghaltak a Londonban történt késes támadásban

A Scotland Yard főparancsnokának péntek esti bejelentése szerint ketten meghaltak, hárman megsebesültek a London belvárosában elkövetett késeléses terrortámadásban, amely a Temzén átívelő London híd déli végénél történt.

A londoni rendőrség egyelőre sem a gyanúsított, sem a sérültek, illetve a halálos áldozatok kilétéről sem árult el részleteket. Kijelentette: tart az áldozatok azonosítása, a hatóságok mindenekelőtt a hozzátartozókat akarják felkutatni és értesíteni.

A támadás a hídnak a pénzügyi központ, a City felőli végénél kezdődött, a londoni halárusok ősi céhének épülete, a Fishmonger’s Hall mellett. A rendőrök öt percen belül a helyszínen voltak és agyonlőtték a támadót.

A hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja. A gyanúsítotton olyan mellényt találtak, amilyent öngyilkos robbantást elkövető merénylők használnak, de a vizsgálatok eredménye szerint a mellény nem tartalmazott valódi robbanószert.

A külügyminisztérium közlése szerint a támadásnak nincs magyar érintettje.

Videón, ahogy civilek leteperik a támadót a London Bridge-en
Elvették tőle a kést, majd a rendőrök lelőtték.

Boris Johnson miniszterelnök péntek esti nyilatkozatában közölte, hogy az incidens óta a hatóságok ellenőrzésük alá vonták a helyzetet. Johnson közölte azt is, hogy a kormányzó Konzervatív Párt törölte a december 12-ei előrehozott választások kampányának péntek estére tervezett rendezvényeit, mint ahogyan az ellenzéki Munkáspárt is felfüggesztette kampánytevékenységet.

A támadás helyszíne London egyik leglátogatottabb turistanegyede, a környéket kiszolgáló, hatalmas forgalmú London Bridge Station metróállomást és vasúti pályaudvart a merénylet után lezárták, de péntek este újból megnyitották.

A London hídon két és fél éven belül ez a második terrorcselekmény. 2017. június 3-án este három terrorista egy furgonnal a híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik