Nagyvilág

Áttörés jöhet az erdélyi medveügyben

Az RMDSZ abban bízik, Bukarest is belátja, túl sok a medve.

Hétfőn tárgyal a képviselőház mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága a medvepopuláció szabályozásáról. A Maszol.ro szerint az RMDSZ módosítaná a vadászati törvényt, hogy enyhítsen a vadak által okozta problémákon, mert a helyzet tarthatatlan, emberi életek vannak veszélyben.

A szenátus által már elfogadott változat szerint öt évre kikerül a barnamedve (ursus arctos) a veszélyeztetett fajok közül, így a létszámuk szabályozhatóvá válik, adott esetekben a vadászok könnyebben beavatkozhatnak – közölte a portállal Tánczos Barna szenátor.

A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy bizonyos érdekcsoportok nem érzik a helyzet súlyosságát, a javaslat ellen lobbiznak, noha a jelenlegi helyzet tarthatatlan. A szenátor közölte: nem akarják a medvepopulációt kiirtani, de az emberek és jószágaik folyamatos életveszélyben vannak.

Tánczos Barna azt mondta: sok pró és kontra reakciót váltott ki a a javaslatuk, de bízik abban, hogy végül fontosabbnak tartják az emberi élet védelmét, mint egy esetleges valóban bonyolult vitát Brüsszellel, hiszen Európában sehol nincs olyan szintű probléma a védett fajoknál, mint Székelyföldön, illetve Romániában, hisz máshol emberi életek seholsincsenek veszélyben.

Nagyon határozott, azonnali fellépést várnak a minisztériumtól, hiszen a károkat sem háríthatják át a vadásztársulatokra és a kvóták ügye is rendezetlen, hiszen a medveállomány becsült eredményét is mindenki cáfolja. Tánczos Barna abban bízik, az ügy elmozdul a holtpontról.

Annyi medvéjük született, hogy Brüsszelhez fordultak
Veszélyes az emberre is, heten haltak meg eddig.

Kiemelt kép: Tánczos Barna / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik