Nagyvilág

Tusk: a Néppárt január végéig dönt a Fidesz sorsáról

Az Európai Néppárt (EPP) január végéig döntést hoz a Fideszről – erősítette meg újságíróknak nyilatkozva Donald Tusk, a Néppárt újonnan megválasztott elnöke csütörtökön Zágrábban.

A Fidesz tagságát a pártcsaládban március 20-án a függesztették fel, emiatt a Fidesz nem vehet részt a Néppárt ülésein, nem szavazhat, és nem állíthat jelölteket pozíciókra. A végleges döntést a Fidesz esetleges távozásáról az Európai Néppártból az úgynevezett bölcsek tanácsának értékelése alapján hozza meg a pártcsalád. Tusk decemberre várja a három bölcs jelentését.

Néhány hét, és Orbán ráfázhat az Európai Néppártban
Donald Tusk a Néppárt elnökeként aligha fogja nyugodtan tűrni a Fidesz átmeneti helyzetét.

Az EPP elnöke szerdán, a választás előtti elmondott beszédében kijelentette: az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és az illendő viselkedés a nyilvánosságban, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség. Figyelmeztetett, hogy azok, akik ezt nem tudják elfogadni, magukat zárják ki a pártcsaládból. Tusk csütörtökön azt mondta: nem kizárólag a Fidesznek szólt az üzenet, hanem a Néppárt összes pártjának.

Nem tudok egyetérteni Orbán egyes politikai döntéseivel és új elképzeléseivel, de ugyanakkor közeli barátok vagyunk, és sok közös van bennünk – hangsúlyozta. Tuskot a sajtótájékoztatón a Matteo Salvini vezette olasz Liga lehetséges néppárti tagságáról is kérdezték, ennek lehetőségét azonban kizártnak tartotta a lengyel politikus.

Kiemelt kép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik