Nagyvilág

Hat évvel előbb halnak a magyar férfiak, mint az uniós átlag

Hat évvel előbb halnak a magyar férfiak, mint az uniós átlag

A legrosszabbak között van a magyar férfiak várható élettartama az Európai Unióban, ez derül ki (ismét) abból a felmérésből, amelyet az Eurostat tett közzé november 19-e, a nemzetközi férfinap alkalmából. A 2015 és 2017 közötti adatok alapján az akkor született európai férfiaknak 5,4 évvel rövidebb életre van kilátásuk, mint a nőknek.

A régiókat tekintve a legtovább a madridiak és a London nyugati részén lakók élnek: ott egyaránt 82-82 év a férfiak várható élettartama. A legrövidebb életre Magyarországon, Bulgáriában, Romániában, Litvánia középső és nyugati régióiban, illetve a balti államok más területein élő férfiak számíthatnak. Kelet- és Közép-Európa lemaradása a hőtérképen is jól látszik, mind a teljes lakosságot nézve, mind a férfiakat és nőket külön nézve.

 

Hosszabb időszakot vizsgálva kiderül, hogy a magyar férfiak várható élettartama 2008 és 2017 között 2-2,5 évvel nőtt, ez nagyjából megfelel az EU 28 tagországának férfilakosságára jellemző növekedésnek. Csakhogy amíg a 2008-ban született magyar férfiak úgy számolhattak, hogy 70 éves korukig fognak élni, az uniós átlag már akkor közel 77 év volt. Ez azóta 72,5, illetve 78,3 évre változott, azaz

a magyar férfiak várható élettartama még 2017-ben sem közelítette meg a tíz évvel korábbi uniós átlagot.

A magyar nők jobban állnak, legalábbis ami a kiindulópontot illeti. Az ő várható élettartamuk 2008-ban 78,3 év volt, 2017-ben 79,3, azaz jóval több, mint a férfiaké, ám náluk mindössze egy évvel nőtt a várható élettartam tíz év alatt, és – a férfiakhoz hasonlóan – a 2017-es életkilátásuk sem éri el az uniós nők tíz évvel ezelőtti átlagát.

Ha pedig a teljes lakosságot nézzük, a magyarok várható élettartama 76 év, míg az uniós állampolgároké átlagosan 81.

 

Az Eurostat vizsgálata alapján a legnagyobb különbség a nemek között Litvániában van: a nők két régióban is mintegy tíz évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak. Ha nem is ennyire, de nagy az eltérés Lengyelország legtöbb régiójában, valamint Románia keleti részén is.

A legkisebb különbséget (alig több mint egy évet) Mayotte-on, Franciaország az Indiai-óceánban található megyéjében mérték, nagyobb, de még mindig figyelemre méltóan kicsi a különbség a férfiak és nők várható élethossza között a hat holland, valamint három brit régióban.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Olvasói sztorik