Nagyvilág

Harangozó Kósának: Üzleti érdekből árulják a hazát

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfő ülésén nem csak arról szavaztak, hogy a parlament ne tárgyalja Szél Bernadett törvényjavaslatát a tranzitzónai éheztetések megszüntetéséről, hanem három MSZP-s, Mesterházy Attila, Gurmai Zita és Harangozó Tamás közös javaslatát is lesöpörték az asztalról a kormánypártiak.

Kósa: Nincs éheztetés a tranzitzónákban, a turistáknak sem ad enni a magyar állam
Leszavazták a honvédelmi bizottságban Szél Bernadett javaslatát, amely többek között megtiltaná, hogy embereket éheztessenek a tranzitzónákban.

A katonai felszerelések törökországi beszerzésének azonnali leállítását célzó javaslatról Mesterházy azt mondta, hogy az egy „világos üzenet lenne Törökország felé, hogy az a zsarolás, amit a török elnök megenged magának az EU-val és a tagállamokkal szemben, az nem elfogadható”.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Orbánék biznisze?

A korábbi MSZP-elnök szerint a törvényjavaslat összhangban van az Európai Parlament közelmúltban elfogadott állásfoglalásával is, amely elítélte szigorúan a török offenzívát. A fideszes EP-képviselők is megszavazták azt az állásfoglalást, de a külügyi bizottságban már nem engedték a kormánypártiak, hogy a parlament elé kerüljön ugyanaz a javaslat.

Jogos igény, hogy állítsuk le a Törökországból érkező fegyverbeszerzéseket

– mondta Mesterházy, aki szerint majd akkor lehet ilyesmiről szó, ha a törökök betartanak bizonyos nemzetközi szerződéseket, és nem indítanak olyan offenzívákat, amelyeknek köszönhetően 1200 Iszlám Államhoz köthető dzsihádista szabadul ki börtönökből.

Harangozó Tamás azzal egészítette ki Mesterházyt, hogy szerinte „megint pénz van a háttérben”:

Bizniszelnek önök, a miniszterelnök, vagy valamelyik haverja

– állította az MSZP-s országgyűlési képviselő.

Harangozó arra utalt, hogy Törökországból kerülhetnek harci járművek, katonai eszközök Magyarországra, de nem a magyar állam, hanem egy közbeiktatott cég vásárolja meg azokat a törököktől. A közvetítő cég a HT Divison Zrt., amely Szíjj Lászlóé. Azé a Szíjj Lászlóé, aki együtt repked Mészáros Lőrinccel, meg aki az útépítési közbeszerzéseken sikert sikerre halmozó Duna Aszfalt tulajdonosa is egyben. Pontosabban, a mostani katonai bizniszben főszereplő HT Division Zrt. felerészben Szíjjé, felerészben pedig egy török üzletemberé, akinek pár éve közös cége volt Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak emblematikus vállalkozásával, a BDPST Zrt.-vel.

Kósa: Nem az

Harangozó a fent leírtak ismeretében azt mondta:

Üzleti, gazdasági érdekből árulják a hazát.

Kósa Lajos visszautasította Harangozó feltételezését, „egyszerűen hazugság, amiről beszél”, mondta a bizottság elnöke. Szerinte nevetséges, hogy a Törökországgal kapcsolatos politikás üzleti megfontolások vezetik.

Magyar vállalatok és török vállalatok kereskedelmi kapcsolatait remélem nem akarja betiltani?

– élcelődött Mesterházyval Kósa, mint ha végül nem a magyar államnál kötnének ki a katonai eszközök, a magyar cég közbeiktatásával.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Kósa azt javasolta, hogy legközelebb azt indítványozzák az MSZP-sek, hogy zárják ki Törökországot a NATO-ból, az szerinte egyenesebb lenne. A fegyvervásárlási tilalmat pedig azért sem támogatja, mert más államok „nagyobb aranyú fegyverkereskedelmet folytatnak Törökországgal”, mint Magyarország.

Mesterházy azt válaszolta, hogy lehet nem lenne a legokosabb dolog a világ egyik legerősebb hadseregének kizárását kezdeményezni a NATO-ból. Szerinte a fegyvervásárlás leállítása pont elég világos, de „udvarias figyelmeztetés” is.

A kormánypárti többségű bizottság leszavazta a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik