Nagyvilág

Szlovákia: gyásznap, egy sérült még az életéért küzd

Az államfő és a miniszterelnök együtt rótták le kegyeletüket a baleset áldozatainak emléke előtt.

Reggel 8 órától este 20 óráig tart pénteken a nemzeti gyásznap, amit csütörtökön hirdetett ki a szlovák kormány a 12 halálos áldozatot követelő szerdai baleset miatt. A lobogókat félárbocra eresztik.

A Paraméter emlékeztet rá, nemzeti gyászt a kormány hirdethet az államfő, a parlament elnöke, vagy a miniszterelnök halálakor, de akkor is élhet e jogával, ha olyan ember hal meg, aki rendkívüli hatást gyakorolt a közéletre, vagy ha Szlovákia területén, illetve a határain túl több áldozatot követelő országos megrendülést kiváltó tragédia történik.

Szlovák busztragédia: a 12 halottból 4 gyerek – fotók, videók
Nem találtak újabb áldozatot a roncs alatt. 

Nemzeti gyásznapon tilos a szerencsejáték. A televízók műsorai is változnak, pénteken avidámabb programjaikat lecserélik, de még a hokit is érinti a gyásznap, a mérkőzések előtt egyperces néma csenddel tisztelegnek az elhunyt áldozatok emléke előtt.

Szlovákiában eddig kilencszer hirdettek nemzeti gyásznapot, legutóbb 2016-ban, a Szlovák Köztársaság első elnöke, Michal Kováč halála miatt. A szerdaihoz hasonló tragikus baleset miatt utoljára 2009-ben volt gyásznap. tten meghaltak.

A Bumm.sk közben arról számolt be, hogy Zuzana Caputová államfő és Peter Pellegrini kormányfő lerótták kegyeletüket a tragédia áldozatai előtt.

Szlovákia a Nyitra melletti úton történt tragikus baleset ádozatait gyászolja. Eljöttünk Nyitrára – a Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskolába és a Párovská Utcai Gimnáziumba –, valamint Kolonba, ahonnan az áldozatok többsége származik, hogy kinyilvánítsuk részvétünket és támogatásunkat. Az áldozatok hozzátartozóinak és barátainak. Felfoghatatlan a gyásza és fájdalma mindazoknak, akiknek meg kell békélniük a hozzájuk legközelebb álló szeretteik elvesztésével. Semmilyen szó sem képes enyhíteni életük legnehezebb pillanatait. Imádkozzunk a gyászolókért és a sérültek  felgyógyulásáért

– írta Facebookon közzétett bejegyzésében a köztársasági elnök.

Az Új Szó szerint az érsekújvári kórházban kezelt öt beteg állapotát továbbra is figyelik, egyiküket várhatóan pénteken hazaengedik.

Az egyik fiatalkorú sérültet, aki a legsúlyosabb sérüléseket szenvedte, továbbra is mesterséges altatásban tartják, állapota továbbra is válságos, az ő életéért még küzdenek. Őt a baleset után azonnal műteni kellett, most az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon gondozzák.

A nyitrai kórházban három sérültet ápolnak, egyikük az intenzív osztályon fekszik. A másikat a szemészeti klinikán, a harmadikat a baleseti sebészeten kezelik.

Kiemelt kép: Zuzana Caputová / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik