Nagyvilág

Semjén iskolai és plébániai komplexumot ígért a szentföldi ferenceseknek

Semjén Zsolt hivatalában fogadta a magyarországi látogatáson tartózkodó Francesco Pattont, a Szentföldi Ferences Kusztódia kusztosát szerdán. A megbeszélésen részt vett Dobszay Márton Benedek ferences tartományfőnök és Várnai Jakab, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora, valamint Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

A kusztos a találkozó során ismertette a kereszténység jelenlegi helyzetét a Közel-Keleten, bemutatta a szentföldi szent helyeket gondozó ferencesek keresztény közösségeket megtartó, lelkigondozásukat végző szolgálatát. Francesco Patton emlékeztetett, hogy a Szentföldi Ferences Kusztódia története a XIII. századra nyúlik vissza. A szervezet feladata a római katolikus egyház nevében gondozni és őrizni Jézus megtestesülésének legfőbb helyeit. A Szentföldi Ferences Kusztódia évszázadok során társadalmi, oktatási és kulturális tevékenységek hálózatát fejlesztette ki a helyi közösségek hitének és hagyományainak megőrzése és újjáélesztése céljából.

A megbeszélésen Semjén Zsolt kiemelte, hogy hazánk segíti a Kusztódia által támogatásra javasolt szentföldi keresztény intézményeket, egy iskolai és plébániai komplexum kialakítását a galileai Kánában, illetve egy, a Szentföld keresztény vonatkozásait bemutató kiállítás létrehozását. A miniszterelnök-helyettes a megbeszélésen hangsúlyozta, Magyarország fontosnak tartja a közel-keleti keresztény közösségek megmaradását. Magyarország Kormánya a 2016-ban indult Hungary Helps Programon keresztül az elmúlt években támogatta a veszélyeztetett keresztény közösségeket.

Több mint nyolcmilliárdot költött az Orbán-kormány üldözött keresztényekre
Szíriába, Irakba és Libanonba is milliárdos összeg érkezett, főként lakóépületek, iskolák és kórházak építésére ment a támogatás, egyházakon keresztül. Sok pénz ez, de kevesebb, mint amennyit a Soros-Juncker-plakátokra áldozott a kormány.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik