Nagyvilág

Kilőtt a hajléktalanok és a lakás nélkül élők száma Németországban

Tavaly 678 ezer ember élt hajléktalanként vagy lakásnélküliként Németországban egy friss becslés szerint. A jelenség leginkább a fiatal felnőtteket és az egyedülállókat veszélyezteti — derül ki a Tagesschau cikkéből.

A hajléktalanságot vizsgáló szövetségi munkacsoport szerint 2017-ben 650 ezren lakhatási bizonytalanságban, illetve az utcán éltek, a tavalyi szám 4,2 százalékos emelkedést jelent.

A 678 ezer ember közül 41 ezren az utcán élnek. Rengetegen vannak azok az úgynevezett lakás nélkül élők is, akiknek nincs érvényes bérleti szerződésük: hajléktalanszállón, fekvőbetegek számára fenntartott, illetve szociális intézményben vagy akár egy barátjuknál húzzák meg magukat. A nem bevándorló hátterű lakás nélküliek száma kisebb mértékben, 1,2 százalékkal nőtt, míg az elismert menekültek száma 5,9 százalékkal lett több 2017-hez képest. A teljes csoporton belül 8 százalékot tehetnek ki a hajléktalan, illetve lakás nélkül élő gyerekek és serdülők.

Werena Rosenke, egy hajléktalanokat segítő szervezet vezetője szerint a jelenség hátterében a megfizethető lakások kínálatának, illetve a szociális bérlakások számának csökkenése, illetve a szegénység megszilárdulása áll.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik