Nagyvilág

Holtan találtak egy, az oroszok által kémnek nevezett brit férfit

Isztambuli otthonának közelében holtan találták James Le Mesuriert, aki Fehér Sisakosok, azaz a White Helmets szíriai önkéntes mentőcsapat egyik alapítója – számolt be az Independent. Néhány nappal korábban az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg a brit férfit, hogy a brit titkosszolgálat, az MI6 korábbi kémje. A halál okáról egyelőre nincsenek hivatalos információk, de a kollégái szerint a lakás erkélyéről eshetett le.

"Olyan ez, mintha 7,6-os földrengés érne napi 50-szer" - ők Szíria mentőangyalai
A szír háborúban - nézőponttól függően - mindenki gonosz terrorista. De van itt egy többezres csoport, amelyik nem lő senkire, de kormánykatonát, ellenzékit és civilt is kikapar a romok alól. Ők a fehérsisakosok.

Le Mesurier több társával együtt alapította 2013-ban a Fehér Sisakos csoportot, amelynek tagjai Szíriában, a szétlőtt városokban megtalálni a romok alatt a túlélőket, legyen az kormánypárti katona, iráni síita milicista, felkelő vagy civil. Ahogy azonban arról egy korábbi cikkünkben írtunk, a csapatot az orosz média többször is azzal támadta, hogy valótlanságokat állít, és egy kiterjedt dezinformációs kampány során az al-Kaidához kötődő terrorszervezetként is megpróbáltak beállítani.

Kiemelt kép: egy fehér sisakos Szíriában. Fotó: Europress/Abdulazez Ketaz/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik