Külföld

“Olyan ez, mintha 7,6-os földrengés érne napi 50-szer” – ők Szíria mentőangyalai

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 11. 27. 07:00

A White Helmets nevű, egy brit által kiképzett szíriaiakból álló mentőalakulat fontos munkát végez a polgárháborúban. Elsőként érnek oda a lebombázott épületekhez, és megkezdik a kulcsfontosságú mentési munkákat. Állításuk szerint 40 ezernél is több életet mentettek meg eddig, de ők is majdnem 100 életet vesztettek munkájuk során. Kapnak is támadásokat bőven, de főleg a rezsim és a vele szövetséges oroszok részéről, akik állítják, gyanús ez a szervezet, amelyik hazugságkampánnyal igyekszik bemocskolni Basár el-Aszad rendszerét. Márpedig Aszad sok bizonyíték szerint hordóbombákat dobál a civilekre, a saját polgáraira.
A szír háborúban - nézőponttól függően - mindenki gonosz terrorista. De van itt egy többezres csoport, amelyik nem lő senkire, de kormánykatonát, ellenzékit és civilt is kikapar a romok alól. Ők a fehérsisakosok.
Korábban a témában:

Ha az ember elég mélyen és alaposan követi a szíriai polgárháború híreit, gyakran belefuthat az angolul White Helmetsnek, azaz fehérsisakosoknak nevezett Szír Polgári Védelembe. A Google persze segíthet összekeverni őket egy brit látványmotoros-bandával, de ez nem az a White Helmets.

A szíriaiak ugyanis életeket mentenek, és bombázások után elsőként érnek a helyszínekre.

Honlapjukon az olvasható a 2790 főt számláló, 2013-ban alapított szervezetről, hogy az ő fegyvertelen csapataik próbálják a szétlőtt városokban megtalálni a romok alatt a túlélőket (a honlapon lehet is adakozni nekik). Vannak olyan városrészek Szíriában, ahol napi 50 bomba vagy egyéb lövedék robban fel, jó példa erre a romokban fuldokló Aleppó. A szervezet tagjai állítják, kormánypárti katonát, iráni síita milicistát, felkelőt és civilt ugyanúgy kicibálnak a törmelék alól.

A fehérsisakosok legnagyobb harca az eddig megmentett 40 823 emberélet mellett arra irányul, hogy az ENSZ végre elintézze a hordóbombák betiltását, amit gyakran klórgázzal vagy épp szögekkel, fémtörmelékkel is megtöltenek. Ezeket elsődlegesen Basár el-Aszad rezsimje veti be helikopterekről ledobva, bőven több civilt megölve, mint az Európában rettegett Iszlám Állam.

Ugyanis ezeket a bombákat a rezsim sokszor piacokra vagy pékségekre dobja le, ahol sok civil tartózkodik. Mindeközben tavaly az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta a 2139-es határozatát, amiben azt is kikötötték, hogy senki se használjon hordóbombákat a konfliktusban. Ezt Aszad szövetségesei, az oroszok is megszavazták, mégse történt sok változás azóta. A szír civilek légtérhasználati tilalmat akarnak elérni, de ennek betartatásához komoly katonai eszközök kellenének, amit most még az USA se mer bevállalni.

Nem minden mentőakció sikeres. Forrás: Facebook/Support Syria Civil Defence

Ugyan sok fotósorozat és videó született már a rongyosra bombázott Damaszkuszról, Aleppóról, Homszról vagy Deráról, de Dundar Sahin, a törökországi Akut Kiképző és Kutató Intézet vezetőjének hasonlata még jobban visszaadja, milyen körülmények között dolgoznak a mentőcsapatok önkéntes tagjai:

Hogy megérthessük a pontos rombolást és a fenyegetést és a szíriai katasztrófa pusztítását, olyan ez, mintha 7,6-es földrengés érné őket napi 50-szer.

Így nem is csoda, hogy eddig 97-en haltak meg a Helmetsből (pláne, hogy a kormányerők sokszor ledobnak még egy bombát, miután a mentők kiértek a helyszínre). Az életmentés mellett mást is csinálnak, például a szétlőtt városokban próbálnak közszolgáltatásokat helyreállítani, újra bekötik az áramot, épületeket biztosítanak és tanácsokat adnak a gyerekeknek, hogy megóvják a testi épségüket. Egy éve két női osztag is alakult, a könnyebb romeltakarítási vagy az elsősegélynyújtási munkákban vesznek részt. Sok konzervatív régióban ugyanis nem engedik a rokonok a romok alatt rekedt lányokhoz a férfi mentőket, csak a nőket.

Amint fentebb látható, a fehérsisakosokat nem csak egyénileg támogatják adományozók, hanem államok is, így például Nagy-Britannia. De nem mindenki áll mellettük, elég sok kritika éri őket. A gyaníthatóan Putyin- és Aszad-párti, a szír rezsimet kb. szentként beállító kanadai Global Research jól reflektál mindarra, amit az orosz média tol: az orosz bombázók nem is támadnak civileket, így a White Helmets is hazudik, többek között ilyen képekkel, amik már az orosz kampány előtt készültek (ld. a szöveg alatti képet). Persze a nagyon oroszpénzelte oldalnak tűnő Global Research bedob pár olyan megerősítetlen információt is, mint például a White Helmets és az al-Kaida fiók al-Nuszra Front szoros kapcsolata, ami némileg gyengíti a fenti vádakat is.

A pletykáknak persze alapot adhat, hogy az oroszokkal és a szír rezsimmel ellenséges Törökországban egy ENSZ-t megjárt brit, James Le Mesurier képezi ki a csapatokat. Ő azzal védte meg a szervezetet az al-Jazeerának adott interjúban, hogy a szíreknek nem sok választásuk van: vagy fegyvert ragadnak, vagy elmenekülnek, vagy beállnak a mentőcsapatba. Le Mesurier először szír ellenzéki vezetőktől halott az ellenzéki területeken lévő városok terrorbombázásáról, ennek nyomán szervezte meg az első 20 fős aleppói mentőcsapatot. Az látszik a csoport kommunikációján, hogy a nyugati segélyek egy része profi médiakampányra ment el, ezzel viszont alapot adhatnak a fent említett kritikáknak is.

Hogy a Korán által leírtakat hányféleképp lehet értelmezni, jól mutatja az iszlám szent könyvéből vett mottójuk (ami teljesen ellentmond az Iszlám Állam jellegű halálszekták vallásmagyarázatának):

Megmenteni egy ember életét annyi, mint megmenteni az egész emberiségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.