Nagyvilág

Maradhat a patthelyzet a spanyol választások után, a legtöbbet a szélsőjobb erősödött

A spanyol parlamenti választásokon vasárnap leadott voksok 70 százalékának feldolgozottságánál, a részeredmények győzelmet jeleznek a Spanyol Szocialista Munkáspárt számára (PSOE), de egyáltalán nem biztos, hogy Pedro Sanchez kormányt is alakíthat most.  

Négy év alatt negyedszerre járultak az urnákhoz a spanyol választók, ennek ismeretében nem lehet meglepő, hogy a legutóbbi, áprilisi szavazáshoz képest kisebb volt a részvétel. Most azért kellett új választásokat kiírni, mert nem sikerült kormányt alakítani a tavaszi eredmények után, és nem látni egyelőre, hogy a mostani után javul-e a helyzet.

A választásokat a szavazatok 97,26 százalékának összeszámlálása alapján újra a szocialisták nyerték, írja az El País, nagyjából megismételve a tavaszi eredményüket (ahhoz képest hárommal kevesebb, 120 mandátumot szereztek), de az áprilisi nagy pofon után talpra tudott állni a jobboldali Néppárt, amely biztos második (88 képviselői hellyel a tavaszi 66 után)

a harmadik helyre pedig a szélsőjobboldali Vox futott be, amely – az elemzők szerint leginkább a katalán válságnak köszönhetően – több mint kétszer annyi mandátumot nyert, mint legutóbb, összesen 52-t.

A negyedik a hét mandátumot veszítő baloldai Podemos lett 35 képviselői hellyel, a hatodik pedig a nap nagy vesztese, az Albert Rivera vezette jobboldali-liberális Ciudadanos, melynek az áprilisi 57 helyett most csak tíz képviselői hely jut, és még a katalán baloldali-függetlenségpárti ERC is megelőzte, amely 13 képviselőt küldhet a spanyol parlamentbe.

Az El Pais elemzője, Jorge Galindo szerint a Vox jó szereplésével véget ért egy korszak Spanyolországban, ahol a Franco-diktatúra bukása óta nem volt jelen nagy számban szélsőjobboldali erő a parlamentben, és most már ott is hasonló arányban képviselteti magát a párt, mint osztrák vagy holland eszmetársaik.

A legfontosabb, hogy az eddigi pártszövetségeket nézve egyik tömörülésnek sincs többsége, ezért a szavazás a célját a jelek szerint most sem éri el, és jelen állás szerint ismét nem lesz kormányképes erő Spanyolországban.

Borítófotó: A Vox szimpatizánsai gyülekeznek a párt székházánál. Fotó:OSCAR DEL POZO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik